Új gépek és munkahelyteremtés- 100 millióból fejlesztett az Ekuna Kft.

2016. szeptember 25. 13:34 | Horváth Szabolcs

100 millió forintos pályázati támogatás segítségével két új a legmodernebb technológiát használó forrasztógépet vásárolt a Dévaványai székhelyű Ekuna Kft. Így nemcsak hatékonyabb és gyorsabb lesz a munkafázis, hanem egy új termék elkészítése is fel kerül a palettára, amit a világon csak itt gyártanak majd.

A cég forrasztó gép beállító munkatársa mutatta meg az új automata, számítógép vezérelt forrasztógépet. Az Ekuna Kft 150 terméket gyárt és 23 éve működik. Néhány szakemberrel kezdték meg a működést és azóta közel 100 főre bővült a foglalkoztatottak száma. Most többféle antennát és pedikűrgépeket gyártanak és a világ majdnem minden részébe szállítanak is ezekből.

A fejlesztések lényegesek a cég életében, mert ezeknek köszönhetően új termékeket vehetnek fel a palettára.

- Legújabb termékünk még úton van egyelőre a mintadarabokat csináljuk. Ez még ezután készül el teljes mértékben, folyamatosan gyártjuk a mintadarabokat, de már november környékén valószínűleg a sorozatgyártás is megkezdődik, amit a világon csak mi csinálunk- nyilatkozta Nagy Ferenc az Ekuna Kft. ügyvezetője.

Az új gépeket ünnepélyes keretek között adták át a dévaványai cég üzemcsarnokában, ahová Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár is ellátogatott. Mint mondta „Sok kicsi sokra megy”

- Minden olyan beruházás ami munkahelyet teremet vagy megőriz és a helyben élőket helyben tartja munkahelyek szempontjából is nagyon fontos célja a kormánynak, hogy ez teljesüljön mihamarabb és teljesüljön az országban. Az az aránytalanság ami a GDP termelésben megmutatkozik megszűnjön- mondta Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár. 

A térség és Békés megye mezőgazdaságban betöltött szerepe csökken- mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő. A politikus ezért tarja fontosnak az ipar fejlesztését, a munkaerő átmozgatását ebbe a szegmensbe. Szerinte a megyében komoly gazdasági potenciál van.

Nagyon bízom benne, ha az M44 megépül az teret nyit a beruházásoknak és az itteni munkaerőre, az itteni szakértelemre érkeznek majd olyan fejlesztések, amik itt helyben munkát adnak az embereknek, jövedelmet biztosítanak az embereknek és jobb létet biztosítanak majd a békés megyeieknek- hallotuk Dankó Béla országgyűlési képviselőtől. 

Dévaványa harmadik legnagyobb foglalkoztatója ez a kft. Közel 100 ember dolgozik a vállalkozásnál és az új fejlesztésnek köszönhetően bővül majd a foglalkoztatottak köre.

- Szeretnénk az amúgy országos átlagtól jobb arányú munkanélküliséget és az állás keresési számokat változtatni. Ebben nagy szerepe lesz a kormány azon döntésének, irányénak is, hogy közfoglalkoztatásból szeretné átirányítani az embereket a versenyszférába- fogalmazott Valánszki Róbert Dévaványa polgármestere. 

A polgármester hozzátette: ehhez a város minden segítséget megad a közfoglalkoztatottaknak. A Terület és Településfejlesztési Programon keresztül pedig folyamatosan pályázik a település. Új üzemcsarnokokat akarnak építeni, és minél több munkahelyteremtő beruházást megvalósítani.

 

 

FEL