Ugandába utazhat a Jókai színház

2016. augusztus 23. 10:19 | Fekete Kata

Izgalmas évad elé néz a Békéscsabai Jókai Színház – derült ki a hétfői évadnyitó társulati ülésen. A Szűz és  Szörnyeteg című előadást meghívást kapott Ugandába. Felkai Eszter kilenc év után visszatér a színpadra. A bérletesek idén 5+1 előadást nézhetnek meg. Eddig 13 ezer bérlet talált gazdára.

– Úgy állítottuk össze a műsort, hogy mindenki találjon benne kedvére valót – mondta Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház direktora. Az évadban a tragikomédiától a mesedarabig valóban minden lesz. Többek között Örkény István Macskajátéka is. A mű főszerepének kedvéért Felkai Eszter kilenc év szünet után visszatér a színpadra.

– Ebben a szerepben teljes mértékben magamra, illetve az anyámra ismertem – mondta a színésznő. – Május óta próbálunk, a kollégák szeretettelés türelemmel fogadtak, mert be kell vallanom, hogy kell hozzám némi türelem. Az elmúlt 9 évet teljesen más tempóban éltem, de nagyon élvezem a kihívást. A műnek szeptember 2-án tartják a bemutatóját. Addigra elkészül Katkó Ferenc rendezésében a Balkán Kobra is Komáromi Anett, Köböl Lilla és Csomós Lajos főszereplésével, hiszen a zenés komédia házi bemutatójára augusztus utolsó napján kerül sor. A nagyközönség elé azonban csak január végén kerül a mű.

Számos bemutatóval készülnek

Mint a jokaiszinhaz.hu írja, Kerstin Slawek és Szalma Dorotty Grimm meséje nyomán készítette el A széttáncolt cipellők színpadi változatát, a zenét Gulyás Levente komponálta. A produkcióra a szülőkkel és a nagyszülőkkel együtt várják a gyerekeket a szeptember 16-ai premierre. A fösvény eddigi iskolai sikerei után bekerül a kőszínházba októberben, a Légy jót újra láthatjuk novemberben. Mrozek Tangóját Csiszár Imre rendezi, a bemutató október végén lesz. Szomor György Diótörő és egérkirály című családi musicaljét is újra előveszi a színház november 25-én. A Stratégia két sonkára című monodráma bemutatóját Tege Antal előadásában, Tapasztó Ernő rendezésében decemberre tervezik. Az Ármány és szerelem című Schiller-drámát Eperjes Károly állítja színpadra, a premier jövő év február 17-én lesz. Az Egy őrült naplóját Katkó Ferenc előadásában látjuk majd, Köllő Miklós rendezi. Az Állat(i)meséről ifj. Mlinár Pál azt mondta, hogy a gyerekeknek készülő darab burkolt görbetükröt is tart majd a társadalomnak. Arany János Bolond Istókját Zalán Tibor átiratában teszi a mának élvezetessé, az előadást Árkosi Árpád rendezi, áprilisban látjuk. Különlegesség lesz a Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk című komédia. Merő Béla rendező szerint a szövegpoén nélküli műben furcsa karaktereket kell megtalálni, hogy „működjön” az előadás. Az üvegcipőt, kedvenc darabját Tege Antal kevés szereplővel, szűkebb viszonyok között álmodja színpadra.

Repertoáron marad többek között a Bánk bán, a Csomós Lajos, a Monte Cristo grófja, az Orient express, Az Isten balján, A szűz és a szörny. S folytatják a sikeres programokat is, így a díszbemutatókat, az Ádámok és Évák ünnepét, a Bárka-esteket, a versfolyamot.

 

Ugandában is szerepelhetnek

A Szűz és a Szörny már novemberben előkerül újra, igaz, ősszel még nem Békéscsabán, hanem Ugandában. A darab ugyanis meghívást kapott egy ugandai fesztiválra. Seregi Zoltán elmondta: minden műből készítenek klipeket, amelyeket elküldenek menedzsereknek és fesztiválszervezőknek. Ez alapján hívták meg a művet Kelet-Afrikába.  Az évadnyitón részt vett Kiss Tibor alpolgármester is, aki szerint a következő évad is igen színvonalasnak ígérkezik.

 

Kovács Edit díjat kapott

Az évadnyitó másik fontos bejelentése az volt, hogy dr. Dóró János, illetve a DP Kontakt Kft. által alapított díjat Kovács Edit színművész kapta meg a színházi munkáján túli kulturális tevékenységéért, a Mindentudás Színházi Egyeteme sorozat szervezéséért. Seregi Zoltán elmondta, eddig mintegy 13 ezer bérletet adtak el az új évadra. Tavaly hasonlóan alakultak az eladások és ez 90 százalékos kihasználtságot jelentett.

FEL