Tuska János: A jó napszemüveg kényelmes, UV-szűrős, polarizált lencséjű

2019. augusztus 8. 16:09 | Mikóczy Erika

A Magyar Látszerész Szövetség indította el az UV Extra kampányt. A kezdeményezéshez az egyik békéscsabai optika is csatlakozott, ahol a napszemüvegek bemérését is elvégzik. A napszemüvegekről a 7.Tv Aktuális című műsorában Tuska János optometristával beszélgetett Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.

– Mikor árt és mikor hasznos egy napszemüveg?

– Nagyon fontos odafigyelni, hogy megfelelő UV-szűrés legyen a napszemüvegen, ez alapfeltétel. Szintén fontos, hogy ne torzítson a lencséje, mert ha torzít, az fárasztó a szemnek, és ezáltal kellemetlenebb a viselése. Ha polarizált a napszemüveg lencséje, az a szórt, vakító fényeket kiszűri. Például ha jön szembe egy autó, a szélvédőjéről kiszűri a csillogó fényt. Vagy ha vizes az útfelület, akkor annak a csillogása nem jut el a szemünkbe. Továbbá az is fontos, hogy a napszemüveg keretanyaga tartós, rugalmas, alakítható legyen, ne csússzon a napszemüveg, hogyha viseljük.

 

 

 

– Sokáig kiegészítőként, divatkellékként tekintettünk a napszemüvegre. Mikor változott ez meg? Mikor hallották meg a hétköznapi használók azt, hogy akár egészségkárosító hatása is lehet egy rosszul választott szemüvegnek?

– Ezt úgy szoktam mondani, hogy volt a régi szakma, van az újabb vonal, és idővel a szakma is finomodik, tanul a hibáiból. Folyamatosan jelezzük, hogyha nem megfelelő napszemüveget hordanak, viselnek, az káros lehet. Ezért is indult ez az UV Extra kampány, hogy felhívjuk a figyelmet arra, megfelelően szűr-e a napszemüveg, és optikai minőségű-e a lencse. Régebben nagyon sokféle napszemüveget lehetett vásárolni a piacon, tehát nem a szaküzletekben. Ma már egyre több szaküzlet van, ahol odafigyelünk arra, hogy kiváló minőségű napszemüveget kapjanak a vásárlók, garanciával.

– Ha valaki nem szaküzletben vásárolt napszemüveget, akkor milyen módon van lehetősége azt bevizsgáltatni?

– Bárhol vásárolta meg a napszemüvegét, azt díjmentesen megvizsgáljuk. Ellenőrizzük az UV-szűrését, tanácsokat adunk, és ha nem megfelelő a napszemüveg, az UV-védelem, akkor akár ki tudjuk cserélni a lencsét is. Vagy ha megfelelően szűri az UV-sugarat, optikai minőségű a lencse, akkor azt javasoljuk, hogy hordhatja tovább a napszemüvegét.

– Mit tapasztalnak, mennyire vannak tisztában a napszemüveget használók ezzel a lehetőséggel?

– A Magyar Látszerész Szövetség most indított először kampányt. Mit szeretnénk? Hogy minden évbe legyen ilyen. Hogy mindenki tudomást szerezzen arról: vannak olyan vállalkozások, ahol egész évben díjmentesen lehet megnézetni a lencsék UV-szűrését. Minél többen tudnak erről, annál többen fognak eljönni majd idővel.

– Az elmúlt időszakban találtak olyan szemüvegeket, amelyek nem lennének alkalmasak arra, amiért megvették őket?

– Igen, rendszeresen van olyan napszemüveg sajnos. Előfordult olyan is, hogy külföldön vásárolták a nyaralás folyamán, és elhozták hozzánk, hogy ellenőrizzük le a napszemüveget. Azt tapasztaltuk, hogy nem megfelelően szűrt a napszemüveg UV-sugarakat. 400 nanométerig kötelező szűrni az UV-sugarakat, viszont most van egy új tendencia: 400 nanométer fölött egy picivel a kékfény tartománynak van egy káros hatása a szemre. Azt is érdemes volna szűrni. Ez még nem annyira indult el a gyártóknál, de fontos, hogy odafigyeljünk erre is.

– Milyen problémát okozhat, hogyha nem megfelelő a szemüveg?

– Ha nem megfelelő a napszemüveg UV-szűrése, és felvesszük, a pupillánk alatta tág marad, ezért nagyon sok káros UV-sugárzás jut be a szemünkbe. Ha nem viselünk napszemüveget, vagy például gyerekeknél tágabb a pupilla, ott elég sok káros fény jut a szembe. Náluk is fokozottan kell figyelni az erős UV-sugárzásra. Ha bejut a káros fény, a szaruhártyán tud okozni károsodást. Ez lehet rövid vagy hosszú távú. Békés megyében sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, ha por és szél van, ráadásul erős UV-sugárzás, akkor kialakulhat az úgynevezett kúszóhártya. Ez egy olyan elváltozás a szemen, hogy a kötőhártya megkettőződik, és egy háromszög alakban rákúszik a szaruhártya felületére, benyúlhat a területére. Ezáltal a látóterünket szűkítheti, ami balesetveszélyes lehet. Továbbá amikor a szemlencsét éri hosszútávon a káros UV-sugárzás, akkor elindulhat a korai szürkehályog. Régen úgy volt, hogy a szürkehályog 60 éves kor felett indult el általában, mostanában már sokkal hamarabb kezdődhet ez a káros élettani folyamat. Az UV minden káros élettani folyamatot felgyorsít. A szemben, vagy a bőrfelületen is. A szemhéj is egy vékony, érzékeny bőr. Ott például erős UV-sugárzás hatására akár bőrrák is kialakulhat. Vagy pedig a szem belsejében, az éleslátás helyén makula-degeneráció lehet. Az az éleslátás helye, és sokan nem tudják, hogyha ott probléma van, az nem visszafordítható folyamat.

– Mit tapasztalnak, mennyire változott meg a tendencia? Említette például, hogy a szürkehályog ma már korábban jelentkezhet.

– Az ózonréteg megváltozott. Az ózonréteg elég sok káros UV-sugarat ki tud szűrni, az UV-B sugarakat, abból kevesebb jut a földfelszínre, de az UV-A-ból elég sok. Tehát abból úgy szoktuk mondani, hogy körülbelül olyan 95 százaléka jut el, az UV-B-nek körülbelül 5 százaléka jut el a földfelszínre. Mivel az ózonréteg károsodik, egyre több káros UV-fényt kapunk, erre folyamatosan oda kell figyelni. Tehát lehet, hogy régebben is volt erős UV-sugárzás, csak nem tudtunk róla, nem mérték, nem figyelték annyira.

– A gyerekeknek milyen jellegű napszemüveget tudnak javasolni?

– Fontos, hogy rugalmas legyen a keretanyag, csavar, vagy bármi alkatrész ne lógjon ki belőle, valamint a lencséje kiváló minőségű legyen. Tehát nemcsak hogy az UV-t szűrje, de ha elesik a gyermek, ne törjön össze a szemüveg, ne vágja meg a kis arcát. Fontos az is, hogy polarizált lencse legyen benne, ami a szórt, vakító fényeket kiszűri. Próbáljuk meg elérni náluk, hogy lehetőség szerint hordják is a napszemüveget.

 – Milyen kortól ajánlott a napszemüveg a gyerkőcnek?

– Vannak már jó bébi-napszemüvegek is, de ezeket ritkábban vásárolják. Azt szoktuk mondani, amikor már többet vannak a gyerekek a szabadban, szaladgálnak, játszanak, vagy játszótéren vannak, akkor érdemes napszemüveget vásárolni a számukra.

– A felnőttek mikor hordják a napszemüveget? Reggeltől estig, vagy vannak olyan napszakok, amikor kifejezetten ajánlott?

 – Aki a szabadban tölti az egész napját, vagy a legtöbb idejét, annak érdemes napszemüveget hordania mindenféleképpen. Viszont ha dioptriás a szemüveg, akkor érdemes UV-szűrős szemüveglencsét tenni bele. Van olyan kontaktlencse is, ami UV-sugarakat szűr, viszont ott csak a szaruhártyánk van védve, a fehér terület a szemünkön nincsen. Tehát nekik is kell napszemüveg. Van olyan típusú dioptriás szemüveg is, ami fényre változtatja a színét. Tehát nagyon sok lehetőség van arra, hogy megóvjuk a szemünket a káros sugaraktól.

– Szó volt arról, hogy nagyon fontos, milyen a keret anyaga. Ez miért fontos?

 – A tartósság miatt. Minden lencsének van egy hőtágulása, és ahhoz megfelelően kell legyártani a szemüvegkeretet. Ha nem megfelelő a keret anyaga, akkor nagyon hamar el tud pattanni és tönkremegy a keret. Az is fontos, hogy olyan alapanyagból legyen, ami nem károsítja a szervezetünket akkor sem, ha izzadunk például.

– Mi a különbség a napszemüvegek között?

– Van egy általános napszemüveg. Valamelyiknek egyszínű a lencséje, másiknak átmenetes. Ha valaki sokat vezet, annak jobb ez utóbbi, mert például ha kifelé nézünk az autóból, akkor sötét a lencse, ha műszerfalra nézünk, akkor pedig világosabb. Most divat a tükrös lencsés szemüveg is. Szoktuk javasolni, hogy egy pici íve legyen a lencsének, az optikailag jobb a szemnek. Sokan szeretik a műanyag kereteket, az kényelmesebb. Ha valakinek választunk napszemüveget, fontos, hogy az az ő arcához illő legyen, ne szorítsa. Ha kell, akkor állítunk a kereten. Nemcsak a divatot, hanem az egyéni ízlést is követni kell a napszemüvegeknél.

– A színes lencsékről mit kell tudni?

– A szürke alapszínű lencse az csak a színt veszi vissza. A barna szín egy picikét módosítja a színeket, és így tesz a kék is. Szoktuk javasolni, hogyha valaki felpróbálja a napszemüveget, akkor nézze meg a szabadban is, hogy milyen hatással van őrá. Mindenki úgy válasszon, hogy az neki a legkellemesebb legyen.

– Mit kell tudni az UV Extra kampányról?

– Az UV Extra kampány legfontosabb célja, hogy megismertessük az érdeklődőkkel, az UV-sugárzásnak milyen káros hatásai vannak a szemre. Plusz tanácsokat adjunk arra nézve, hogyan tudnak védekezni az UV-sugárzás ellen, mindezt díjmentesen.

– Végezetül összefoglalná, hogyan válasszunk napszemüveget?

– Mindenféleképpen legfontosabb, hogy kényelmes legyen a napszemüveg, jó legyen a keret anyaga, és hogy szűrje az UV-sugarakat, ezt szaküzletben tudják megnézni. Szintén fontos, hogy polarizált legyen a lencse, ami javítja a komfortérzetet, később fárad el a szemünk. Amikor megfogunk egy keretet és kicsit átmozgatjuk, akkor már meg tudjuk mondani az alkatrészekből, hogy milyen minőségű. Ha van rá mód, akkor szaküzletben érdemes vásárolni, ahol szakmai tanácsokat is adunk, díjmentesen megigazítjuk a napszemüveget és garanciát adunk rá.

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL