Turbékoló gerlepár, menyegző ruha és az Eiffel-torony - cukorból

2016. október 15. 13:38 | Balázs Anett

Az országban egyedülálló a Munkácsy Mihály Múzeum kezdeményezése miszerint művészi alkotások közt láthatunk művészeti alkotásokat, cukorból. Békéscsabán tavaly hirdették meg először a tortaversenyt, amelyre idén is sokan neveztek. Profi cukrászok, valamint lelkes sütni szerető amatőrök is eljöttek, hogy bemutassák munkáikat. Ennek megfelelően több mint 80 féle süteményt nézhet, illetve kóstolhat meg az édesszájú közönség a hétvégén.

Magyaros díszítésű menyegző ruha, lovas hintó, turbékoló gerlepár vagy éppen az Eiffel torony, mindez cukorból. Ilyen és ehhez hasonló dísztorták kerültek terítékre a Munkácsy Mihály Múzeum tortaversenyén, melynek témája ez alaklommal az esküvő volt.

A tortamustra sorozatot tavaly indítottuk el itt a Munkácsy Mihály Múzeumban. Idén is három kategóriában hirdettük és a témaválasztás sem véletlen. Most a kisfarsang időpontja van. Régen Szent Mihálytól, Katalinig, Andrásig még azért a betakarításig lehetett lakodalmakat szervezni éppen ezért lett az idei tortamustra témája az esküvő. Idén is nagyon sokan neveztek, nem csak az országból, de határon túlról is érkeztek pályamunkák – tudtuk meg Ando Györgytől a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójától.

A sok különlegesség mellett van, aki a klasszikus esküvői tortákra esküszik. A barackvirág színű, több emeletes álomtorta egy miskolci hölgy keze munkáját dicséri, aki két nap és két éjjelen át alakítgatta alkotását: szeretem a kihívásokat, kezdeném ezzel. És szeretem ezt a műfajt. Négy éve kezdtem, és azóta első szerelemnek számít az életemben – árulta el 

A szakmai zsűri miután szemrevételezte a dísztortákat, félrevonult, hogy az ízekre is kellőképpen tudjon koncentrálni. Igen nehéz dolguk volt, hiszen mintegy 30 féle lakodalmas aprósüteményt kellett végigkóstolniuk rövid idő alatt.

– A lakodalmas aprósüteményeket mindig a torta előtt vagy után kínálják. Aprósüteményként ennek egy falatnak, de ízekben annál gazdagabbnak kell lennie. És nem is biztos, hogy mindig arra a nagyon krémesre kell gondolni. A mézes, diós és egyéb íz világokat - ez lehet az őszi, a tavaszi vagy akár a nyári időszaknak is az íz világa - lehet kombinálni. Itt a versenykiírás is tükrözte, hogy ezeket vegyék figyelembe a versenyzők és ezt meg is tették. A zsűri pedig a döntésnél figyelembe vette, hogy az elkészített sütemény hogyan felel meg a népi hagyománynak, hogyan néz ki és esetleg milyen új alkotóelemekkel tudják azt gazdagítani a versenyzők – fogalmazott Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének, valamint a „Tortamustra 2016” zsűrijének elnöke.

A tortamustra mellett szakmai bemutatók, előadások, cukrászati vásár, valamint gyerekfoglalkozások várják a látogatókat egészen vasárnap délutánig, ahol a bemutatott finomságokat meg is lehet kóstolni. Emellett a belépővel a múzeum összes kiállítását is megtekinthetik a látogatók.

FEL