Tulipánfesztivál a Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban

2024. április 6. - 2024. április 7.
Helyszín: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély Szabadkígyós Áchim András u. 23.

Tulipánfesztivál a Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban április 6-án és 7-én.

Április 6. szombat:
 
Készítsd el fából készült üdvözlő tábládat! Bútorfestő workshopra hívnak, ahol tulipán motívumokkal díszítheted „Isten hozott” tábládat! Az alkotáshoz szükséges kellékeket biztosítják!
Időpont: 13.00 – 16.00
Helyszín: Denise Vintage Galéria
Részvételi díj: 6000 Ft/fő
 
„Hej tulipán, tulipán...” – kézműves gyermekfoglalkoztató
A múzeumpedagógiai teremben a kézműveskedni szerető gyerekeket és családjukat várják, ahol bársonypor felhasználásával, egyszerű technikával készítenek tulipános képeket, a nagyobbak pedig filc anyagból tulipánformájú kulcstartót vagy medált varrhatnak.
Időpont: 13.00 – 16.00
Helyszín: Múzeumpedagógiai terem
Részvételi díj: 1500 Ft/fő
 
„A bánat cseppje” – a török kultúrtörténet legendás virága
Előadó: Dr. Nagyillés János, PhD egyetemi docens, filológus
Az előadáson közreműködik: Soós Emőke bábszínész
Az előadás címe İskender Pala, kortárs török író magyarul is hozzáférhető kitűnő történelmi regényét idézi. A történet izgalmas és fordulatos krimi formájában kíséri az olvasót az Oszmán Birodalom történelmének úgynevezett Tulipán-korszakába és rávilágít arra is, milyen jelentőséggel bírt akkor a lale, vagyis a tulipán.
Erről a csodálatos virágról hazánkban mindenkinek a tavasz és Hollandia jut az eszébe, holott a Közép-Ázsiától Európa egyes részein át, Észak-Afrikáig honos tulipán szinte mindenütt termett, csak épp Németalföldön nem. A növény európai népszerűségéhez vezető út akkor vette kezdetét, amikor Bécs isztambuli nagykövete 1593-ban a Leideni botanikus kert vezetőjének egy tucat tulipánhagymát adott ajándékba. A tulipán Hollandiába kerülésekor azonnal rabul ejtette a hollandok szívét és hamar a luxus szinonimája lett. A nemesítés és a növény kultusza is tehát a török kultúrához és az Oszmán Birodalomhoz kötődik, és az oszmán terjeszkedés indította a virágot világhódító útjára.
Időpont: 17.30 – 19.30
Helyszín: Krisztina kávézó vendégtere
Részvételi díj: 2500 Ft/fő
 
 
Április 7. vasárnap:
 
Szabadtéri programra várják a családokat, ahol közösen ültetnek hajtatott tulipánhagymákat! Mindezt egy olyan cserépbe, amit előtte saját maguk díszítenek fel a helyszínen! A cserepet és az alkotáshoz szükséges kellékeket biztosítják!
Időpont: 10.30 – 12.30
Helyszín: Kastélypark
Részvételi díj: 1500 Ft/fő

 

A rendezvényről bővebben itt olvashatnak.

További programok »

Programajánló

V. Csabai könyvbörze

V. Csabai Könyvbörze – használt könyvek vására – június 1-jén, szombaton 14 és 18 óra között a Békés Megyei Könyvtár épületében és a környező utcákon.
2024. május 14. 23:00
FEL