Tudnivalók az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról

2021. május 22. 06:29 | behir

Annak, aki külföldi utazást tervez, az úti okmányok mellett fontos ellenőriznie az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) érvényességét is.

 

Az EU Kártya ingyenesen váltható ki, kivéve, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. Az EU Kártyával az Európai Unió bármely tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is igénybe vehető az orvosi szempontból szükséges állami egészségügyi ellátás. A szomszédos Szerbiában átmeneti tartózkodás esetén sürgősségi ellátások vehetők igénybe. 

A szolgáltatás igénybevétele az adott ország állampolgáraival azonos feltételekkel és költségek megfizetésével, egyes tagállamokban ingyenesen, más esetekben pedig  önrész megfizetésével jár. Néhány országban, például Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő köteles megelőlegezni.

Az orvosi ellátás szükségességéről az adott ország kezelőorvosa dönt. Fontos tudni, hogy az EU Kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott másik tagállamba. A biztonság érdekében célszerű megfontolni utasbiztosítás megkötését is, mely alapján például a magánegészségügyi ellátás, az utazás során bekövetkezett esetleges káresemények is biztosíthatók.

Az EU Kártyát az egészségbiztosítási ügyfélszolgálaton és a kormányablakban lehet igényelni, a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. A kártya személyesen, vagy meghatalmazott útján – kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével – továbbá postai úton, és Ügyfélkapun keresztül is igényelhető. További hasznos információk az alábbi honlapon: http://www.bekesijarasok.hu/europai-egeszsegbiztositasi-kartya-kiallitasa     

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL