Tudnivalók áldozattá válás esetén

2018. február 22. 10:47 | behir

Akár közvetlenül (sértettként), akár közvetett módon (például tanúként, vagy családtagon keresztül), bárki válhat bűncselekmény áldozatává. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy lelki problémák jelentkeznek az illetőnél, fizikai vagy éppen anyagi nehézségei támadnak a bűncselekménnyel összefüggésben, annak következményeként.

 

Az áldozatsegítő szolgálat személyre szabott felvilágosítást nyújt az áldozatok alapvető jogairól és az őket megillető egészségügyi és szociális ellátásokról. Szükség esetén közreműködik az illetékes szervezetekkel való kapcsolatfelvételben, a bűncselekmény okozta trauma, érzelmi válság feldolgozásához szakemberek bevonásával segítséget nyújt.

 

Az áldozatok igénye, hogy a bűncselekményt követően is biztosítottak legyenek számukra az alapvető életfeltételek. Ehhez az áldozatsegítő szolgálatnál azonnali pénzügyi segélyt igényelhetnek. A pénzügyi segély révén az áldozatsegítő szolgálat a bűncselekmény következtében kialakult anyagi krízishelyzet megoldását tudja – egyedi mérlegelés alapján – elősegíteni.

 

Az „áldozati státusz” megállapítása alapján egyes hatóságok kedvezményes szolgáltatásokat nyújthatnak. Ilyen lehet például az eltulajdonított vagy megsemmisült személyi okmányok költségmentes pótlása, illetőleg a bűncselekménnyel összefüggő jogi probléma megoldásához ügyvédi segítség igénybevétele.

 

Az állami kárenyhítésére a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény közvetlen fizikai sértettje jogosult abban az esetben, ha testi épsége, egészsége a bűncselekmény következtében súlyosan károsodott. Jogosult továbbá a hozzátartozó, eltartott, illetve az a személy is, aki a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény következtében elhunyt sértett eltemettetéséről gondoskodott, és a segítségre jövedelmi viszonyai alapján rászorultnak tekinthető.

 

Az áldozatsegítő szolgálat munkatársai az eset körülményei alapján már telefonon tájékoztatást tudnak adni arról, hogy milyen iratokra, igazolásokra lehet szükség az ügyintézéshez.

Áldozattá vált? Hívja a területileg illetékes járási hivatalok ügyfélszolgálatát.

 

Hogyan óvják értékeiket a tanyákon élők?

 

A tanyákon élő emberek is válhatnak bűncselekmény áldozatává. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanyákon is a vagyon elleni bűncselekmények (lopás, betöréses lopás) dominálnak.

Ne feledjék, a bűncselekmények megelőzhetőek! A lopás, betöréses lopás elkövetését elsősorban az óvatlanság, figyelmetlenség, valamint a vagyonvédelmi eszközök és módszerek hiánya teszi lehetővé. A bűnöző keres és talál, alkalmat teremt a bűncselekmény elkövetésére. Arra törekszik, hogy a lehető legkisebb kockázat mellett minél nagyobb anyagi haszonra tegyen szert.

 

 • Tőlünk is függ, hogy tanyánk és az ott tartott értékek mennyire válnak betörők célpontjává. Régóta jól bevált vagyonvédelmi eszközök, a megfelelő állapotú kerítés és a nagytestű házőrző kutya jelenléte. Ezek még ma is visszatartó erőt jelentenek azok számára, akik az ott lakók engedélye nélkül akarnak bemenni a tanyára.
 • Fontos az épületek nyílászáróinak védelme. A tanya minden ajtajára, különösen azokra a helyiségekre, amelyekben valamilyen értéket (vegyszert, takarmányt, élelmiszert, gépet, szerszámot, stb.) tárolnak, lehetőség szerint szereltessenek biztonsági zárakat, hevederzárakat, lakatokat.
 • Az ablakokra tetessenek redőnyöket, rácsokat, amelyek feltartják a betörőt akár olyan hosszú időre, ami már elegendő ahhoz, hogy leleplezzék, tetten érjék őket.
 • Ha elmegy otthonról, vagy távolabb, zajos helyen dolgozik (pl. terményt darál, valamilyen géppel dolgozik, állatokat etet, fej), a kerítéskaput, a tanya ajtaját, ablakait, a gazdasági épületek ajtajait zárja be!
 • A kerti szerszámokat, gépeket, a könnyen elmozdítható eszközöket használat után rakja el! A padláshoz tartozó létrát zárja el!
 • Pénzét lehetőleg ne otthon tartsa, hanem vigye pénzintézetbe!
 • Ha csak rövidebb időre megy el otthonról, hagyja bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, esti órákban hagyjon égve egy-két beltéri lámpát, így a külső szemlélőben azt a látszatot kelti, hogy van otthon valami.
 • A csengőt, ha van, kapcsolja ki, hogy a tanya elhagyatottsága ne legyen feltűnő!
 • Idegeneknek ne mondja el, hogy mikor nincs otthon, de jó szomszédjai, rokonai mindig tudjanak arról, hol van, milyen telefonszámon lehet elérni.
 • Ismeretleneket – akik valakit keresnek, szolgáltatást, terméket ajánlanak, rosszullétet színlelnek, valami apróságot akarnak kérni, vagy alkalmi munkára ajánlkoznak – ne engedjen be a tanya épületébe! Ilyen esetben jegyezze fel a rendszámot, nevet, személyleírást.
 • Vegye fel a kapcsolatot közvetlen szomszédjaival! Állapodjanak meg abban, hogy kölcsönösen figyelemmel kísérik egymás lakókörnyezetét, értesítik egymást, ha gyanús dolgot észlelnek, illetve felkeresik a másikat, ha már hosszabb ideje nem látták egymást.

 

Mi a teendő baj esetén?

 

Ha azt látja, amikor hazaérkezik, hogy betörés történhetett, ne menjen be a tanyára. Ennek két oka van. Egyrészt a betörő még bent lehet és nem kizárt, hogy menekülése érdekében fizikai erőszakot fog alkalmazni.

Másrészt, ha bemegy, akkor a betörő által hátrahagyott nyomokat megsemmisítheti, megváltoztathatja, ezzel nehezítheti az elkövető felderítését.

Bűncselekmény gyanúja esetén a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget! Forduljon bizalommal a helyi körzeti megbízotthoz, vagy tegyen bejelentést a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon. Ha mód van rá, a szomszédokkal együtt tartsa szemmel tanyáját, hogy az esetlegesen még ott lévő betörő ne tudjon észrevétlenül távozni. Ha látja, jegyezze meg, milyen ruhában van, illetve gépkocsijának ismertető jegyeit – rendszám – menekülésének útvonalát. Ezek az információk megkönnyítik a rendőröknek az elkövető elfogását, az ellopott dolgok megtalálását

 

Forrás: bunmegelozesbekesmegye.hu

 

További programok »

Itthon

Szarvas Péter: Sikertörténet a Modern Városok Program Békéscsabán

A Modern Városok Programban eddig elért eredmények miatt Szarvas Péter sikertörténetnek nevezte Békéscsaba MVP-s beruházásait a szeptemberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Gyopáros Alpár kormánybiztos emelte ki néhány hete, hogy Békéscsaba az első három megyeszékhely között van a Modern Városok Program forrásainak felhasználásában és a beruházások gyorsaságában.
17:54
FEL