Tudnivalók a társadalombiztosítási járulékról

2020. július 12. 06:41 | behir

A kötelező társadalombiztosítás rendszerében a biztosított az egyéni felelősség elvének megfelelően járulékfizetési kötelezettség alapján szerezhet jogot saját maga és törvényben meghatározott hozzátartozója javára az egyes társadalombiztosítási ellátásokra.

A pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege – ha a jogszabály máshogy nem rendelkezik – arányban áll a biztosított jövedelmével. Idén júniusig a munkavállaló, foglalkoztatott által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék mértéke pedig 8,5 százalék volt. Júliustól az egységes járulékkulcs alapján 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot kell fizetni.

Ugyanakkor csökkent az egyéni és társas vállalkozók minimum társadalombiztosítási járulékalapja, mely így havonta a minimálbérrel megegyező.

Az új szabályozás teljes mértékben mentesíti a nyugdíjast a biztosítási kötelezettség és a járulékfizetés alól. Eddig csak a munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasokra vonatkozott a teljes járulékmentesség, júliustól viszont minden dolgozó nyugdíjasra, így például a megbízási jogviszonyban foglalkoztatottakra is érvényes a könnyítés.

Szintén júliustól a munkáltatót, kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalékra csökkent, melyből továbbra is számos jogcímen adókedvezmény adható. A főállású kisadózóknál kedvező változás, hogy a havi 50.000 forint adót fizetők esetében a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátások számításának alapja 102.000-re, a havi 75.000 forintot fizetőké pedig 170.000 forintra emelkedik.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL