Tudnivalók a külföldi munkavállalás bejelentéséről

2024. június 17. 18:39 | behir.hu

A külföldön munkát vállalóknak biztosításuk létrejöttét és annak megszűnését 15 napon belül be kell jelenteniük a kormányhivatalhoz.

A külföldi munkavállalás alapján létrejött biztosítás bejelentése az EGT tagállamaiban, Svájcban, az Egyesült Királyságban, nemzetközi szervezetnél, vagy a Magyarországgal nemzetközi egyezményt kötött államokban (például Szerbia, Montenegró, Ausztrália, USA) foglalkoztatottak esetében kötelező. A bejelentés alapján az érintett államokban foglalkoztatottak Magyarországon mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól.

A külföldön létrejött biztosítási jogviszony bejelentését követően a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal ideiglenesen érvényteleníti a tajszámot. Ezt követően az egészségbiztosítási ellátás már nem a magyar társadalombiztosítás alapján jár, a korábban a magyar biztosítás igazolására kiadott EU Kártya nem használható.

A külföldön dolgozó személy Magyarországon a külföldi biztosító által kiállított EU kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal lesz jogosult az orvosilag szükséges egészségügyi ellátás igénybevételére.

Fontos tudni, hogy a külföldi biztosítási jogviszony megszűnésének bejelentésekor a külföldi biztosító vagy a nemzetközi szervezet által kiadott EU-s formanyomtatványt, vagy egyéb igazolást is csatolni kell a bejelentéshez.

A bejelentés Ügyfélkapun, személyesen vagy postai úton az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon tehető meg. A nyomtatvány elérhető a kormányhivatal Békéscsaba, Luther u. 3. sz. alatti egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán, és letölthető a NEAK honlapjáról: https://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/Bejelento_lap_es_tajekoztato_a_kulfoldon_biztositassal_rendelkezo_szemelyek_szamara_bejelento_lap_es_tajekoztato_-EGT

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL