Tudnivalók a keresőképtelenség ideje alatti kötelezettségekről

2021. július 17. 08:12 | behir

A beteg a keresőképtelensége elbírálása érdekében köteles az orvosát tájékoztatni az egészségi állapotával összefüggő körülményekről.

A betegség ideje alatt a társadalombiztosítás alapján egészségügyi szolgáltatás vehető igénybe, a biztosítottak táppénzre, üzemi (munkahelyi) baleset esetén baleseti táppénzre is jogosultak lehetnek, azonban fontos tudni, hogy a keresőképtelenségre vonatkozóan előírt szabályokat be kell tartani.

A keresőképtelen munkavállaló köteles betartani az orvos utasításait, különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozóan. Az elrendelt vizsgálatokon meg kell jelennie, és az orvost arról is tájékoztatnia kell, ha ezen idő alatt más orvos is kezeli. A tartózkodási helyét szintén be kell bejelentenie a keresőképtelenséget elbíráló orvosnak.

A betegszabadság, illetve a táppénz igénybevétele alatt a munkáltató kérheti a keresőképtelenség felülvizsgálatát a kormányhivataltól, az eljárás igazgatási szolgáltatási díja 15 800 forint. A keresőképesség, illetve képtelenség elbírálását a kormányhivatal az erre jogosult orvosok közreműködésével ellenőrzi, szabálytalanság esetén akár a táppénz folyósítása is megszüntethető.

A felülvizsgálat során a szakértő főorvos a betegdokumentációban fellelhető adatok, vagy indokolt esetben a beteg vizsgálata alapján dönt a keresőképtelenségről vagy képességről. A döntésről a munkáltatót és a munkavállalót is írásban értesíti a hatóság, mellyel szemben a közléstől számított 8 napon belül a kormányhivatalnál orvosi felülvizsgálat kezdeményezhető.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály          

További programok »

FEL