Tudj többet – élj jobban! – A közlekedésről játékosan

Akcióprogram a gyerekek biztonságos közlekedéséért.

A gyermekek a közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb résztvevői. Uniós adatok alapján a 14 év alatti gyermekeket érintő halálesetek közül minden tízedik vezethető vissza közlekedési balesetre. Ennek megelőzésére tartottak közlekedés-biztonsági fejlesztő napot szombaton a Körösök Völgye Látogatóközpontban. Az akcióprogramra 5–12 éves gyermekeket és szüleiket várták azzal a céllal, hogy interaktív játékokkal, színezőkkel, elsősegély-nyújtási tesztekkel járják körül közösen a baleset-megelőzés témakörét.

Első a biztonsági sisak, utána jöhet a bringázás. A program során a szervezők olyan közlekedési szituációkat mintáztak, amelyekkel a gyerekek, nap mint nap találkozhatnak. Ilyen például a jelzőlámpás gyalogos átkelőhely.

Egy másik állomáson az alapvető közlekedési táblákkal ismerkedhettek meg a gyerekek, de a részeg szemüveget is kipróbálhatták a kíváncsibbak.

Összesen hat állomáson kellett teljesíteni a kicsiknek, akik egy-egy pecsétet kaptak minden feladat elvégzése után. A program célja, hogy felkészítse a gyerekeket a közlekedésben való helyes magatartásra.

– A Föld napjához kapcsolódóan van egy országos rendezvénysorozat, ennek a békéscsabai állomásához csatlakozott a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram is, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak egy országos kampánya. Ennek az a célja, hogy a lakosságot, a gyerekeket és szülőket is a biztonságos közlekedés alapvető szabályaival ismertessék meg, játékos formában – fogalmazott Varga Róbert, a Tudatos Közlekedők Egyesületének titkára. 

Az idősebb korosztály képviselői feladatlapokat tölthettek ki, melyet az akciócsoport vezetője Garamvölgyi László személyesen ellenőrzött.

– Alapvető közlekedés-biztonsági ismeretekről van szó. Azt látom, hogy az óvodások az életkoruknak megfelelő ismeretekkel rendelkeznek. A legveszélyesebb, ha ezek félismeretek vagy rosszul tudják, de én általában a szülőkkel is szoktam beszélgetni, a szülők számára van külön kiadványunk is – mondta el Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

Azok, akik mind 6 állomáson sikerrel teljesítették a feladatokat ajándékcsomagot kaptak, melyben a kerékpáros közlekedés során használatos láthatósági eszközök lapultak.

Megosztás: