Trükközött a vállalkozó, vádemelést indítványoz az ügyészség

2024. május 4. 06:13 | behir.hu

A hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt egy 55 éves, büntetlen előéletű gyulai férfival szemben, aki az ügyvezetése alatt álló cég vagyonából saját magának nyújtott kölcsönt, így meghiúsította a hitelezők igényének kielégítését.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfi a vádbeli időszakban egy gyulai székhelyű, reklámügynöki tevékenységet folytató cég egyedüli ügyvezetője volt. A gazdasági társasággal szemben az adóhatóság adótartozás miatt végrehajtási eljárást indított, amelynek keretében 2020. január 28-án 470 ezer forint összegű adótartozás behajtása érdekében azonnali beszedési megbízást bocsátott ki a társaság bankszámlájával szemben.

A végrehajtás eredménytelenségére tekintettel az adóhatóság kezdeményezte a gazdasági társaság felszámolási eljárásának megindítását. A férfi, mint a cég képviselője tudomással bírt a cég adótartozásáról, ennek ellenére 2020. január 4-én 4,5 millió forint, míg 2020. október 29-én 1.700.000.-Ft, azaz mindösszesen 6,2 millió forint összegű kölcsönt nyújtott saját maga részére a gazdasági társaság vagyonából. Az első kölcsön átmeneti, majd az utóbb nyújtott kölcsön végleges fizetésképtelenséget okozott a cég vonatkozásában.

A terhelt azáltal, hogy a gazdasági társaság vagyonából a cég fennálló tartozásainak kielégítése helyett – az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon – saját részre kölcsönt nyújtott, annak vagyonát elvonta, és előidézte a kft. fizetésképtelenségét, meghiúsítva ezzel az adóhatóság mint hitelező kielégítését.

próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt

A nyomozás során felmerült, 250 ezer forintot meghaladó bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie a járási ügyészség indítványa szerint.

További programok »

Kék hírek

Mától országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség

Mától egy hétig országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség, hogy kiszűrjék az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.
11:02
FEL