Tragédia is lehet a tűzhelyen felejtett ételből

2023. október 7. 11:14 | behir.hu

Idén már több alkalommal követelt emberéletet a tűzhelyen felejtett ételből keletkező lakástűz hazánkban.

Szerencsére vármegyénkben ilyen esetből idén nem történt tragédia, ám minden évben számos alkalommal van szükség tűzoltói beavatkozásokra a konyhában keletkezett tűzesetek miatt. Fontos tudni, hogy kis odafigyeléssel a baj minden esetben elkerülhető lenne!

Az ilyen esetek nagy részben többemeletes lakóépületekben keletkeznek, ahol a füst a lépcsőházat pillanatok alatt elárasztja és a lakóközösségben nagy riadalmat okoz. A tűzoltók ezekben az esetekben a zárt lakásokba is behatolnak, annak érdekében, hogy mindenki biztonságban kijuthasson, és hogy minél előbb meg tudják fékezni a lángokat, hogy azok ne terjedjenek tovább a szomszédos lakásokra. Ugyanakkor az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak a kisebb nyári konyhákban vagy főzésre használt melléképületekben történt tűzesetek is, ameylek legtöbb esetben csak a tűzoltóknak köszönhetően nem torkolltak tragédiába, vagy jelentősebb tűzesetbe. 

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is nyomatékosan kéri a lakosságot, mindig győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően nincs-e kitéve hőhatásnak. Minden esetben ellenőrizzék, hogy már nem ég a gázláng, illetve a villanytűzhely biztosan kikapcsolt állapotban van-e. Ezzel komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és embertársainkat! 

Tartsuk észben, hogy a tűzhelyen és a sütőben lévő ételt soha ne hagyjuk őrizetlenül! Ellenkező esetben akár nagyobb kiterjedésű tűz is lehet belőle. Fontos továbbá, hogy a felhevült, pattogzó olajat soha ne próbáljuk meg vízzel eloltani, mert ez komoly égési sérülésekhez vezethet. Érdemes inkább fedőt tenni a meggyulladt ételre, és azonnal kikapcsolni a berendezést. Nem árt odafigyelni a régi típusú gáztűzhelyekre, mivel azok vagy nem rendelkeznek automata biztonsági elzáró szerelvényekkel, vagy ha van, az már nem működik megfelelően. Ilyen esetben egy forrásban lévő kifutó étel könnyedén elolthatja a gázrózsát, amelynek következtében az el nem égett gáz egy apró szikra hatására is robbanást eredményezhet.

Emellett célszerű és erősen ajánlott füstérzékelő készülékek beszerzése és elhelyezése fűtő- és főzőberendezések közelében! Ez ugyanis idejekorán felhívja a lakásban, házban élők figyelmét a bajra, még akkor, amikor maga a tulajdonos is tud tenni a nagyobb probléma megelőzéséért. 

Ha azonban komolyabb bajt észlelünk, akkor azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívót és kérni kell a tűzoltók segítségét.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL