Tradícionális karácsony lesz-e idén?

2020. november 29. 13:27 | behir

Karácsonykor mindenki szeretne együtt lenni a szeretteivel, barátaival. Hogy lehetséges-e a szokott módon ünnepelni az ünnepekkor? Nagyjából ez az a kérdés, amit mindenki tudni akar. Nagyon úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában igen.

A jelenlegi adatok alapján Írország és Németország laposra nyomta a görbét a térségben egyedülálló módon. Kiemelten rossz számokat mutatott Liechtenstein és Luxemburg is, de a kicsi államok esetében nagyon torzítóak a számok. Az adatok szerint a legmagasabb fertőzöttséget Belgium, Svájc és Franciaország produkálta. De az is látszik, hogy a nagyon durva csúcsot követően november második és harmadik hetétől minden országban meredeken csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma. A két, trendtől eltérő állam közül Írországban látható hasonló, ám sokkal laposabb ívű görbe, Németország pedig egészen sajátos utat jár be. Ha a ráta hasonló ütemben csökken a következő hetekben, akkor a legtöbb nyugat-európai országban a hagyományokhoz és a korábbi évekhez hasonlóan lehet karácsonykor ünnepelni. 

Most az látszik, hogy azok az államok, amelyek már november elején tudatosan elkezdtek készülni a karácsonyra, nagy valószínűséggel képesek lesznek olyan körülményeket teremteni, ami ezt lehetővé is teszi. Az iskolák részbeni vagy teljes bezárása, a bevásárlóközpontok, nem élelmiszert áruló boltok bezárása mind azt a célt szolgálta, hogy az embereket szociális távolságtartásra lehessen kényszeríteni - írja az index.hu

A behir.hu is folyamatosan tájékoztatja az olvasókat az operatív törzs friss döntéseiről. Müller Cecília országos tisztifőorvos is többször figyelmeztetett már, hogy aki bármilyen tünettel rendelkezik, az ne menjen közösségbe.   

A pszichológusok szerint a jelenlegi helyzetben a szabályok betartása mellett, nehéz az ünnepi hangulatot erősíteni a lelkünkben, de az otthonunkban töltött több időt megtölthetjük a fadíszítés, az ajándékkészítés, a sütés és a főzés élményével.  

 

FEL