Tovább nőtt a nők és a férfiak közötti bérkülönbség

2016. szeptember 16. 12:00 | behir.hu

„Nők teszik ki a világ népességének felét, ők dolgozzák le az összmunkaidő közel kétharmadát, de a világ bevételének alig egytizedéből részesülnek”. Országos kampányt indított a nők és a férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A kampány célja, hogy a bérszakadék hosszú távon megszűnjön, vagy legalábbis csökkenjen a nők és a férfiak között.

A Csaba Metál Zrt-nél közel 1000 fő dolgozik, ebből 180-200 között van a női munkavállalók száma. A bérezésnél a cég vezetése fontosnak tarja, hogy ne legyen különbség a dolgozók fizetése között.

- A bérszínvonalat tekintve alapvetően ugyanazt a bért kapják a férfi és női dolgozóink is egyetlen különbség, ami adódik, a fizikai munkáknál a túlórára eső része. Ez is inkább az öntödében dolgozókat érinti - fogalmazott Majoros Csaba, a Csaba Metál Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Felmérések alapján tovább nőtt az utóbbi években a nők és a férfiak közötti bérdifferencia. A MaSzSz női tagozatának képviselője kiemelte, az emberi méltóság is sérül azzal, ha a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak.  

 - Mondhatjuk úgy is, hogy leértékelik a bérrel a nőket, ami mentálisan, lelkileg negatív hatással lehet a rájuk. Úgy érezhetik, hogy kevesebbet érnek, illetve az a munka, amit elvégeznek, nem egyenértékű a férfiakéval- fűzte hozzá Leszkó Andrea, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Békés megyei képviselet vezető

A szakszervezet által kezdeményezett kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy tenni kell a kialakult különbségek ellen. Erre jelenthetne megoldást a nyilvános béradatbázis.

 Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség női tagozatának vezetője szerint az államnak egy fizetett oldalt kellene működtetnie, ahol a munkáltatóknak kötelező lenne az adatszolgáltatás. Azt gondolom, hogy percek alatt világossá válna mindenkinek, hogy egy adott megyében, munkakörben, vállalatnál mennyit lehet keresni.

A szakszervezet szerint a munkáltatók egyes esetekben visszaélnek a hatalmukkal, ez is kiküszöbölhető lenne egy béradatbázissal.

 

 

 

FEL