Tovább folytatódott a Térzene Program – Ezúttal a Gyulai vár volt a helyszín

2020. június 14. 08:33 | Hidvégi Dávid

Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt gótikus téglavára előtt zenélt a Szegedi Kürtkvartett szombaton délután. Több klasszikust hallgathattak a fürdő és a vár látogatói.

 

Gyulán is folytatódott az elmúlt héten indult, Térzene elnevezésű sorozat a Filharmónia szervezésében. A kezdeményezés célja, hogy elvigye a közterekre a klasszikus zenei hangversenyeket országszerte, Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók. A gyulai hangversenyek remekül szolgálják a város idegenforgalmát is. A Nemzeti Komolyzenei Stratégia részeként szervezett köztéri koncertekkel a szervező kulturális kormányzat célja, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során – vagy, mert a családi környezetükben nem érték a klasszikus zene, vagy, mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.

A június 13-án fellépő együttes tagjai Szeged professzionális muzsikusai. A Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének repertoárja széleskörű és sokoldalú, amelyben a reneszánsz-, barokk-, klasszikus-, romantikus-, 20. századi klasszikus művek mellett jazz, filmzene, népzenei és könnyűzenei feldolgozások is megtalálhatók összeállításukban.

 

 

A Szegedi Kürtkvartett szólamvezetője az esemény előtt elmondta: céljuk, hogy minden városba eljusson a klasszikus zene, oda is, ahol nem működik hivatásos szimfonikus zenekar. Dr. Kecskés György hozzátette: megpróbáltak a klasszikus zenéből a lehető legnagyobbat meríteni, filmzene ezúttal nem volt, de több ismert komoly zenét is játszottak.

– Reméljük, hogy azokon a településen, ahol megfordulunk idáig, nagy sikert arattunk. Megpróbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy mindenki találjon benne neki tetsző darabokat. Nem akartuk nagyon komolyra, nagyon klasszikusra venni, de azért nem kanyarodtunk el a könnyűzene felé sem – fogalmazott.

Érdekes, hogy az ember néha kikre bukkan egy-egy rendezvényen. A nézők között olyanok is megbújtak, akik közel áll a kürtök világához, hiszen maga is gyakorolja és tanítja a kürtön való játékot. Puskás Sándor zenetanár elmondta, hogy személyesen ismeri dr. Kecskés Györgyöt, aki valaha őt is tanította az egyetemen, illetve a többieket is, akikkel egykor együtt tanult. Hozzátette: válogatni nem tud a kedvence darabjai között, hiszen mindegyik közel áll hozzá. Erre az alkalomra tanítványaival látogatott ki.

– Természetesen nagyon örülök neki és nagyon hálás vagyok az előadásért, mert nekem is az egyik szerelmem ez a hangszer, úgyhogy én is szeretem a kürtöket. Örülök neki, hogy lehet egy ilyen koncert a vár előtt, ezen a gyönyörű helyszínen – emelte ki.

 

Galéria

 

További programok »

FEL