Törőcsik és Darvas 45 év után Cannes-ban

Makk Károly filmje a klasszikusok programjában kap helyet.

A Szerelem című alkotás a 69. cannes-i filmfesztivál Cannes Classics programjában szerepel. A film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére mutatják be.

A film főszereplői Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván. A Szerelem elnyerte az 1971-es fesztiválon a zsűri díját, majd világszerte nagy sikert aratott. Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr alkotását a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a MaNDA közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban újították fel 4K digitális hordozóra. A teljes körűen restaurált mű Cannes-ban lesz látható először.

A film központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó történetben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog, és megtalálta élete célját.

A tervek szerint mind a 90 éves Makk Károly, mind a 80 éves Törőcsik Mari személyesen vesz részt a díszbemutatón. Makk Károlynak 1955 és 1987 között hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon.

A fesztivál május 11-22-ig tart. A hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűriének elnöke George Miller ausztrál filmrendező lesz.

Forrás: MTI 

Megosztás: