Toleranciát az éveknek – a balesetek megelőzésére hívták fel a figyelmet

2019. november 27. 11:23 | behir

Időseknek tartott baleset-megelőzési programot a rendőrség szerda délelőtt a tarhosi közösségi házban.

„Toleranciát az éveknek” címmel rendezett baleset-megelőzési témájú programot az időseknek a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság – írja a Police.hu. A kezdeményzésnek két célja van. A szervezők egyrészt igyekeznek felhívni az idősek figyelmét arra, hogy időnként fontos átismételni a közlekedési szabályokat, mert a szabálytalanságoknak súlyos következményei lehetnek. Másrészt fontos, hogy a közúti közlekedésben résztvevők legyenek tekintettel az idősekre, közlekedjenek figyelmesen, türelmesen és óvatosan.

Az első rendezvényt november 20-án, Újkígyóson tartották. Itt először a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési csoportvezetője ismertette a megye közlekedésbiztonsági helyzetét. Pardi Ildikó r. alezredes kiemelte, hogy 2019-ben, az év első 10 hónapjában a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek 30 százalékának volt 65 év feletti részese. A balesetek okait tekintve elmondható, hogy elsőbbségadás elmulasztása miatt történt a legtöbb szerencsétlenség, ezt az okot a kanyarodási szabályok megszegése követi. Figyelemre méltó, hogy kétszer annyi baleset történt elsőbbségi szabályok megszegése során, mint kanyarodási hiba miatt. Az időseket érintő közlekedési balesetek okozói között jelentős a kerékpárosok aránya. A rendezvényen elhangzott, hogy melyek a kerékpár kötelező felszerelései, és miért fontos, hogy legyenek világítások, prizmák a kerékpáron. Az előadók felhívták a figyelmet arra is, hogy az ittasság növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Békés Megyei Vizsgaszervezési és Utánképzési Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy azon időseknek, akiknek van vagy volt jogosítványuk, de már nem vezetnek autót is közlekednek, hiszen kerékpárral vagy gyalogosan részt vesznek a forgalomban. Benkő Mihály hozzátette: lényeges, hogy lássák ennek veszélyeit, és tegyenek meg mindent a saját biztonságukért, a balesetek megelőzéséért. 

További programok »

FEL