Többet és mindenből jobbat vásárolunk

2019. január 13. 15:25 | behir

A december jellemzően a kiskereskedelem felpörgéséről szól az ünnepek miatt, de vannak még hónapok, amikor amikor hasonlóan megnövekszik az emberek vásárlási kedve. A tavalyi év rekordot döntött a kereskedelemben, szakértők szerint az idei esztendőben azonban mérséklődhet a növekedés üteme.

Becslések szerint 1200 milliárd forintot költöttek tavaly decemberben a magyarok az üzletekben, ez 6 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakánál. A rekordmagasságba emelkedett lakossági fogyasztás az év végi leértékeléseknek, a kiárusításoknak és az óév búcsúztatásának is köszönhető.

A kiskereskedelem 6-7 százalékos növekedésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában korábban arról is beszélt, hogy a bővülés 2013 óta folyamatos, a tavalyi évben pedig rekordot döntöttek.

Vámos elmondta, az egész évet nézve 11,5 ezer milliárd forint körüli összeget költöttünk el a boltokban, ami mögött részben a gazdasági növekedés áll, illetve a bérkiáramlás. Mint mondta, a növekedés nem egyenlő az év egészében, az azonban biztos, hogy a decemberi kereskedelem kiugró volt.

A 2019-es várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte, a növekedési ütem mérséklődhet, de a bővülés minden valószínűség szerint megmarad.

 

Többet és jobbat fogyasztunk karácsonykor

 

Az emberek számára az egyik legnagyobb ünnep a karácsony, így nem csoda, hogy ilyenkor több pénzt költünk – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Zs. Szőke Zoltán az Áfeosz-Coop elnöke. Mint mondta, a karácsonyt két részre lehet osztani a kereskedelem szempontjából. A családok ilyenkor többet főznek és jobb minőségű élelmiszert is vásárolnak, ugyanakkor szeretnek ajándékokat is vásárolni, amibe a háztartási eszközöktől a ruházati termékekig szinte minden felsorolható.

Hozzátette: az élelmiszerkereskedelemben a decemberi hónap évről évre hasonlóan teljesít.

 
Egyszer sokat, másszor keveset vásárolunk

 

A Portfolio.hu elemzései szerint júliusban erősödik a magyarok vásárlási kedve, augusztusban megtorpan, majd októberben ismételten növekedik. December elején pedig megint csökkenő tendenciát mutatnak a vásárlási kedv mutatói. Elmondható tehát, hogy nagy a kiskereskedelmi forgalom hullámzása – mondta Hornyák József közgazdász, a Portfolio.hu elemzője.

A tavalyi év egészét úgy írta le, az év első felében egy dinamikus növekedést tapasztaltak, majd az év második felében lassulást – tette hozzá. Ez az adat olyan szempontból meglepő lehet, hogy az év végén általánosságban elmondható, hogy az emberek többet vásárolnak, ez azonban mégsem látszik meg a kiskereskedelmi adatokon – vetődött fel a kérdés a műsorban.

Hornyák József erre válaszul elmondta, a bérek növekedése is lelassult, vélhetően ez játszott közre a kiskereskedelem decemberi lassulásában. Hozzátette: Magyarországon megjelent az infláció is, ami korábban csak 0 és 1 százalék között mozgott. Ehhez képest, az elmúlt évben már 3 százalék körüli inflációt is tapasztalhattunk, ami a keresetek vásárlóerejét erodálta.

Hangsúlyozta azonban azt, hogy a reálkeresetek növekedése ennek ellenére is erőteljesnek és érdeminek mondható.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

 

További programok »

Gazdaság

Agrárminisztérium: Jelentős segítséget kapnak az állattenyésztők

Az elmúlt csaknem két és fél évben az állattenyésztési ágazatot komoly kihívások érték, a koronavírus mellett a takarmány- és energiaárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány is nehéz helyzetbe hozta a gazdálkodókat. Az Agrárminisztérium a kihívások leküzdése érdekében számos szakpolitikai intézkedést hozott - mondta el Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a 31. Farmer Expón Debrecenben.
2022. augusztus 19. 16:37
FEL