Több pénzt kapnak a kulturális közalkalmazottak

Tizenöt százalékos emelés várható. 2000 óta nem volt bérfejlesztés.

Tizenöt százalékkal több fizetést kapnak a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak – jelentette be néhány nappal ezelőtt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere. Béremelésre ebben a szegmensben 2000 óta nem került sor. Most azonban nem csak a szakdolgozók, hanem a háttérmunkáért felelős beosztottak is több pénzt vihetnek haza.

 

A Jókai Színház háttérmunkájáért felelős dolgozói éppen egy mobil nézőteret állítottak össze, amikor náluk jártunk. A kormány tervei szerint az ő bérük is 15 százalékkal emelkedhet a kormány döntése alapján. Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója bizakodó. Mint mondta, több mint száz közalkalmazottat foglalkoztat a színház, éppen ezért ez fontos bejelentés volt számukra.

A tervezett béremelésre a kormány 5,4 milliárd forintot különített el, amely a kulturális területen dolgozók teljes szegmensét érintené A Munkácsy Mihály Múzeumban Szegedi Sándor animátor is közalkalmazottként dolgozik. A férfi amellett, hogy teremőr, az intézmény honlapjával, a média megjelenésekkel, de néha a programok szervezésével is foglalkozik. Szegedi Sándor is reméli, hogy az ígéretből valóság lesz, hiszen a 15 százalékos emelés segítséget jelentene a mindennapjaiban.  

Közel 16 éve nem emelkedett utoljára a kulturális területen dolgozók bére. A magasabb fizetés a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója szerint is nagy lendületet adhat az itt dolgozóknak – véli Ando György igazgató.

Országszerte több, mint 20 ezer közalkalmazottat érint a bérnövekmény, amit illetménypótlékként kapnak majd meg a kultúra területén dolgozók.

Megosztás:

Címke: ,