Több mint kétméteres halóriás a Körösből

Június első napjaiban hatalmas halat fogott egy szerencsés horgász a Hármas-Körösön, a Kettős- és Sebes-Körös összefolyásának közelében. A két méternél is hosszabb, 51 kilogramm súlyú harcsa – a méreteket tekintve – alighanem az utóbbi évek legszebb élővízi horgászfogása a térségben. Ez kétségkívül alátámasztja sok horgász feltevését, miszerint javul a Körös-vidék élővizeinek halállománya, mind inkább érdemes pecázni járni a folyókra is.

Békés megye élővizeinek horgászati jelentősége kétségkívül felértékelődött, mióta 2016. január 1-től hazánkban megszűnt az kereskedelmi halászat a természetes vizeken, illetőleg ezzel egy időben a térség folyói egységesen a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége hasznosításába kerültek.

A korábban nagyobb hányadukban halászszövetkezeti tevékenységgel terhelt vízterületek horgászati súlyát nem pusztán ezen tényezők növelték meg. Az élővízi pecások többségi tapasztalata és véleménye szerint több lett a Körösökben a hal. Mégpedig jelentősen és az egyedméreteket tekintve látványosan.

Már a tavalyi évben, alig pár hónappal a halászat megszűnése után jelezték a Körösökre rendszeresen – és sok esetben évtizedek óta – járó horgászok, hogy pozitív dolog történt szeretett vizeikkel. Főleg azokkal a szakaszokkal, melyeken emberemlékezet óta folyamatos halászati tevékenység zajlott. A keszegfélék egyedmérete hirtelen „megnőtt”, az immár minden folyószakaszra kiterjedő horgászszövetségi halasítás következtében a pontyfogás esélyei szerte javultak és olyan megritkult fajok egyedei kerültek gyakrabban horgászkézbe, mint a márna.

Az idei év tapasztalati már egyértelmű igazolják: Békés megye folyóiban a horgászatilag számottevő halak állománya erősödött, javult. Ennek ékes bizonyítékaként a regenerálódásban némileg „lassabb” ragadozóknak is mind szebb példányai kerülnek horogvégre. Süllők, csukák, balinok. No, meg persze a Körösök egykori horgászlegendáriumáért nagymértékben felelős harcsák is.

Fotó: Dudásné Valdhütter Renáta

Utóbbi faj most kifogott, több mint félmázsás példánya ugyancsak pozitív előjele a kedvező folyamatoknak. Az óriási halat Dudás Zoltán horgásznak csónakból sikerült kapásra bírnia a Hármas-Körös összefolyásának közelében vertikálisan mozgatott műcsalival, június 6-án, a délutáni napszakban. A fárasztás a horgász megítélése szerint 20-30 percig tarthatott, jó néhány csónakos kör megtétele mellett. A harcsa a köröstarcsai kishajó kikötőben történő pontos mérésnél 51 kilogramm súlyúnak és 203 centiméter hosszúnak bizonyult.

A horgásznak tavaly szintén volt nagy harcsás kalandban része ugyanitt, akkor horgásztársának „tekerte el” a botját egy hasonló kaliberű nagybajszú, de a „koma” nem bírt a hallal, a horgászbot kettétört a küzdelemben.

Idén június 7-én, a nagy fogás másnapján egy 20 kiló körüli harcsája neki is elment, emellett több kisebb, 8-10 kiló körüli példányt sikerült csónakba emelnie az utóbbi időszakban.

Dudás Zoltán maga is úgy tartja, a halászat megszűnésével javult a Körösök halállománya, persze ez még viszonylagos, de idővel egyre látványosabbá válhat saját véleménye szerint is.

A térség zárt vizei mellett tehát egyre inkább érdemes a megye folyóit is meglátogatni horgászbottal, akár békés halak, akár ragadozók fogásáról legyen szó.

Megosztás:

Címke: , ,