Több, mint két év után nyitotta meg kapuit a pályaudvar

2016. január 27. 17:10 | Horváth Szabolcs

Kedden este hat órakor, részlegesen megnyitották az utazóközönség előtt a korhű, eredeti állapotába visszaállított pályaudvar épületét. Az állomást 2013 novemberében zárták le a felújítások miatt. A jegypénztárak mostanra visszakerültek eredeti helyükre, a csarnokba, így az utazó közönség itt válthatja meg a tiketteket.

Mint arról folyamatosan beszámoltunk, Békéscsaba történetének eddigi legnagyobb volumenű beruházása a vasútfejlesztés. Az építkezés 2013-ban kezdődött, az állomás épületét is 2013 novemberében zárták le a felújítások miatt. A 20. század eleji építészeti stílusjegyeket magán hordó, műemléki védettséget élvező állomásépület felújítása az építéskori dokumentumok felhasználásával, figyelembevételével zajlott. A restaurátorok az 1930-as években jellemző felújítási technológiákat alkalmazva állították helyre az immár régi fényében tündöklő műemlék épületet. A megnyitást követően a pénztárak már a végleges helyükön, a csarnokban működnek, a belföldi és nemzetközi jegyvásárlásra hétfőtől péntekig, reggel 8 órától 17 óráig van lehetőség. Az utasok a csarnokon, illetve az aluljárón át közelíthetik meg a peronokat. Elmondásuk szerint várták már, hogy visszaálljon a rend és elégedettek a látottakkal.

Knáb Lajos: - Megcsinálták szépen, és még sokáig ilyen szép maradjon, ezt szeretnénk. És még azt szeretnénk, hogy a vonatok továbbra is be tudják tartani a pontos menetrendet, időbe érkezzenek, időben induljanak.

Várdai Lászlóné: - Már jártunk itt, és fényképeket is készítettünk, de akkor csak kívülről láthattuk ezt a gyönyörűen felújított épületet. A Facebookra is feltettük a képeket. Első látásra elég szép, de majd az igénybevétel a használat közben kiderül, hogy minden rendben van-e. Még egy-két dolog ugyan nem működik, de gondolom hamarosan minden készen lesz. 

Balta Márk: - Kellemes itt ülni, jó lett a hangulata.

Botyánszki Jánosné: - Nyilván való, hogy sokkal szebb, mint volt és ez már éppen időszerű volt, hogy így rendbe hozzák. Szép, szép!

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től kapott információink szerint a mellékhelyiségeket várhatóan néhány héten belül lehet használni. A liftek használatához üzemeltetési és karbantartási szerződést kell még megkötni. Tervek szerint a felvételi épület és környezetének teljes körű restaurálása április végére készül el. Az állomáson modern, vizuális és hangos utas-tájékoztató rendszert is kiépítettek. Békéscsaba város történetének legnagyobb beruházása teljes egészében ez év májusára készül el. 

FEL