Több, mint 120 millió forint ment el támogatott gyógyszerekre

2018. szeptember 19. 09:17 | behir

A támogatott gyógyszerek bruttó fogyasztói ára tavaly több mint 477,3 milliárd forint volt a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ez tízmilliárd forintos növekedés. Ezekért a betegek összesen 124 milliárd forintot fizettek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő (NEAK) támogatása 352,7 milliárd forint volt, vagyis – a KSH adatai szerint – a készítmények árának valamivel több, mint a 71 százalékát tette ki.

A betegek a gyógyszereiket mintegy 2376 patikában válthatták ki, ezek közül 2290 volt közforgalmú, és 76 kórházi. A KSH idei második negyedéves kiskereskedelmi adatai szerint gyógyszerre és gyógyászati cikkekre valamivel több, mint 126,5 milliárd forintot költöttünk. Havonta tízmilliárd forintot meghaladó összeget hagyunk a patikában – ezt az adatot korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte.

A támogatott gyógyszerkészítmények kapcsán elszámolt vények átlagos éves száma 140-150 millió darab.

A 65–69 éves korosztály költi a legtöbbet gyógyszerre, évente közel 16 milliárd forintot. Betegségcsoportok szerint a szív- és érrendszeri gyógyszerekért fizetünk legtöbbet, évente több mint 35 milliárd forintot.

Az allergiaszezon még javában tart, az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint továbbra is nagyon magas a parlagfű koncentrációja az ország egész területén. A gyógyszertárak forgalmi adatai alapján az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal többen vásároltak allergia elleni készítményeket, antihisztaminokat, szemcseppeket és orrspray-ket, mint előtte – mondta korábban az egészségügyi információs technológiával és klinikai kutatással foglalkozó Erdős Ábel, az IQVIA menedzsere.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
2020. június 5. 15:12
FEL