Több helyen van szmogriadó az országban

2015. november 7. 10:02 | Zsíros András

Vasárnap reggeltől a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester. Holnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését.

A főpolgármester a közösségi közlekedés előnyben részesítésére, a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák használatának mellőzésére kéri az embereket a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében. A fővárosi önkormányzat a riasztási fokozat elrendelését azzal indokolta, hogy a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye csütörtökön és pénteken is meghaladta a riasztási küszöbértéket a főváros hat-hat mérőpontján, és a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható javulás.

Ugyancsak riasztási fokozatot rendeltek el Nyíregyházán. Parillák Gabriella, a polgármesteri hivatal sajtófőnöke elmondta, a riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése is.

Miskolcon a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el, de már ebben az esetben is tilos a zöldhulladék égetése. A tájékoztatási fokozat akkor lép életbe, ha a levegő szálló por koncentrációja két egymást követő napon átlépi a 75 mikrogrammot köbméterenként, míg a riasztási fokozat esetében a küszöbérték 100 mikrogramm.

A kisméretű szálló por azért veszélyesebb az egészségre, mert – a nagyobb porrészecskékkel szemben – lejut a mélyebb légutakba, és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. A légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, továbbá az aktív és passzív dohányosok ilyenkor fokozott veszélynek vannak kitéve.

Békéscsabán és környékén egyelőre nincs érvényben hasonló figyelmeztetés.

Forrás: MTI

Kép forrása: idokep.hu

FEL