Több helyen havazik: megkezdte működését az országos törzs

2018. február 20. 13:17 | behir

Az ország nyugati felében, a dunántúli megyékben már hétfő este óta havazik. A délkeleti országrészben havas eső, eső esik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel 10 megyére adott ki figyelmeztetést. A következő napokban akár 20-30 centiméternyi hó is eshet. A szakemberek erős lehűlést is jeleznek, és hétvégére megérkezik az igazi téli időjárás: -10, -15 fok is lehet.

 Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat, de érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról. A hegyekben 40-50 centis a hó, de a városokban is van, ahol már meghaladja a 10 centit.

A dunántúli megyékben, főleg délen hétfő este óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett területeken még hétfőn elvégezte a szükséges megelőző szórásokat és a havazás óta folyamatosan dolgozik a szükséges hóeltakarítási munkákon is. Kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A társaság folyamatos munkavégzése mellett a legintenzívebb havazásban érintett térségekben ugyanakkor egyes fő- és mellékúti szakaszokon téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak a közlekedők.

A téli időszakban összesen 725 munkagépet tud munkába állítani a közútkezelő, ennek nagy része hétfő óta folyamatosan dolgozik – mondta Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette, hogy kedden a saját géppark mellett a szerződéses alvállalkozók munkagépei is takarítják az utakat. Elsősorban a dél-dunántúli és nyugat-dunántúli, valamint Balaton felvidéki területeken intenzív a havazás. Holnapra ugyan kevesebb csapadék, azonban erős széllökések várhatóak. A hóátfúvásos területek felszabadítása azonban több időt vesz igénybe – hívta fel a figyelmet.

A látási viszonyok általában mindenhol jók, viszont Pápa térségében 300 méter alá csökkent a látótávolság az intenzív havazás miatt. Az autósokat ezért arra kérik a szakemberek, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A hóeltakarítási munkákat a következő napokban is ütemezetten látja el a társaság. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

 

(MTI fotó: Komka Péter)

 

Megkezdte működését az országos törzs

 

A rendkívüli időjárás miatt kedd reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országos törzse és az érintett megyei főkapitányságok csapatszolgálati törzse – jelentette be sajtótájékoztatón a rendőrség illetékese Budapesten.

Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a törzsek teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben. Jelezte: Vasban a hó már megnehezítette a közlekedést, Zalában és Somogyban pedig nagyon intenzív a havazás és az előrejelzések szerint hosszan tart majd.

Jelenleg az országban nincsen olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne – jelentette ki, hozzátéve, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják.

Lakatos Tibor közlése szerint a rendőrök egyszerre figyelnek az autópályára, az autóutakra, a főutakra, a kiemelt utakra, ennek részeként reggel nyolc órától folyamatosan figyelik az utakon uralkodó állapotokat, valamint a lakosságra, különös tekintettel az egyedül vagy nehéz helyzetben élőkre.

Tájékoztatása szerint az országos törzs kapcsolatot tart majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az autópályák, közutak kezelőivel, az önkormányzatokkal, a közterületek rendjének fenntartásában velük együttműködő civil szervezetekkel, kiemelten a polgárőrséggel, akárcsak a közterület-felügyeletekkel és a rendészeti feladatot ellátó szervekkel.

Szólt arról is: ha a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Mukics Dániel azt mondta: ha szükséges, növelik a tűzoltók számát, illetve átcsoportosítják az embereket.

A szóvivő beszélt arról is, hogy az operatív törzs hangolja a társszervek közötti havazással kapcsolatos beavatkozásait, többek között a 2000 tűzoltót az 500 technikai eszközzel.

 

Korlátozzák a teherforgalmat a 82-es úton

 

Nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek 82-es főúton Veszprém és Bakonyszentkirály között az intenzív havazás miatt. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Aradi Virág kerülőútnak a 83-ast javasolta Városlőd és Pápa felé.

Helt Ákos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: több menetrend szerint közlekedő autóbusz is balesetet szenvedett Veszprém megyében a keddi havazásban. A 77-es úton Tapolca és Monostorapáti között, Hegyesdnél összeütközött egy autóbusz és egy személygépkocsi. Az autóban utazó két embert a mentők kórházba vitték, a busz 19 utasa nem sérült meg.

Külsővaton egy autóbusz villanyoszlopnak ütközött reggel kilenc óra előtt, az oszlop kicseréléséig mintegy ötven háztartásban szünetel az áramszolgáltatás – tette hozzá a szóvivő.

Szintén ebben az időszakban Pécsely és Barnag között, valamint a 73-as főúton Veszprém és Csopak között is letért az útról egy-egy menetrend szerinti autóbusz. A járműveket a tűzoltók vontatták vissza az úttestre.

 

Szombathelyen már történtek balesetekű

 

Szombathelyen például már hétfő este óta esik a hó. Az M1 helyszíni tudósítója a közútkezelőre hivatkozva azt mondta, hogy bár az utak havasak, mindenhol járhatóak. Még a mellékutakat is tisztítják, közel 100 géppel dolgoznak Vas megyében.

Már hajnalban balesetek történtek a megyében, egyik sem járt súlyos sérüléssel: a 87-es úton Gyöngyösfalu környékén, Nádasd térségében, a 86-os úton, Szombathelyen is két koccanás is volt, valamint Tompaládony környékén is egy kisebb baleset történt.

 

Sopronban 8-9 centis a hó

 

Sopronban is az éjszakai órák óta havazik, jelenleg 8-9 centi hó borítja a város utcáit. Megkezdődött az utcák takarítása is. Balesetről is beszámolt a helyszíni tudósító, a 84-es főúton, Nagycenk és Sopronkövesd között kamionok akadtak el, az egyikkel egy személygépkocsi ütközött, az érintett útszakaszon rendőri irányítás mellett zajlik a forgalom.

 

Folyamatosan havazik

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig egy kocsi felborult és nekicsapódott egy kerítésnek.

Veszprémben 6-7 centi friss hó hullott az éjszaka folyamán, és azóta is havazik. A Bakonyban pedig már a 10 centimétert is meghaladta a hó vastagsága.

Megmutatja magát a tél Dobogókőn is, a folyamatos havazás mellett -2, -3 körül van a hőmérséklet.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL