Több ezer törpeharcsa a csapdákban

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, szelektív törpeharcsa halászat vette kezdetét Békésszentandráson a Sirató-holtágon, amelynek eredményességét mutatja, hogy már az első, december 16-án történő felnézéskor több ezer „törpe” került ki a csapdákból.

Aki mostanság a békésszentandrási Sirató-holtágnál jár, annak bizonyára feltűnik, hogy sárga szalaggal megjelölt karók kandikálnak ki a vízből, amelyek a jogszabályoknak megfelelő méretű és módon elhelyezett varsahálók jelenlétére utalnak.

A vízhasznosító Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megbízásából végzett ökológiai célú törpeharcsa-szelektáló halászat az időjárás függvényében előreláthatóan január végéig zajlik majd a vízterületen, a hálók három-négy naponta történő ellenőrzése, ürítése mellett.

 

Fotó: Komlovszki Róbert

 

Fotó: Komlovszki Róbert

 

Fotó: Komlovszki Róbert

 

Fotó: Lustyik Gábor

 

A törpeharcsákról tudni kell, hogy nagyon kedvelik a zegzugos helyeket, ezért a varsákba semmilyen csalit nem kell tenni, önmaguktól meglátogatják és az egyre jobban szűkülő keresztmetszet miatt benne is rekednek.

A törpeharcsákon kívül általában felfedezhetünk még a halókban süllőt és (szürke) harcsát is, melyek szintén előszeretettel bújnak a varsákba. Természetesen ezeket a halakat a csónakba emelés után azonnal visszaengedik a szelektálást végző szakemberek. A varsákból a csónakba gyűjtött törpeharcsák ezt követően egy vízben lévő gyűjtőhálóba kerülnek elszállításig.

 

Fotó: Lustyik Gábor

 

Fotó: Lustyik Gábor

 

Fotó: Lustyik Gábor

 

Fotó: Lustyik Gábor

 

A Sirató-holtágon december 16-án elvégzett első felnézéskor mintegy 330 kilogrammnyi sikerült a halászoknak csapdába ejteniük ezekből a tájidegen, a hazai vizekben nemkívánatos halakból, ami kifejezetten eredményesnek mondható, éppen ezért a varsákat másodjára is nagyjából ugyanarra a helyre helyezték ki.

Az ürítésnél megfigyelhető volt, hogy a mélyebb mederrészeken került legtöbb hal a varsákba, a sekélyebb részek felé haladva kevesebb zsákmány mutatkozott, jellemzően kisebb méretű példányokból.

Remélhetően a többi felnézés is sikeres lesz, így a holtág törpeharcsa-állománya a horgászok legnagyobb örömére jelentősen megcsappanhat a jövő évi horgászszezon kezdetére.

 

Komlovszki Róbert

 

Fotó: Lustyik Gábor

 

Fotó: Komlovszki Róbert

 

Megosztás:

Címke: , , ,