Több álhír újra és újra felbukkan az interneten

2020. április 9. 18:15 | behir

Már több mint ötven eljárást indított a rendőrség rémhírterjesztés miatt. Az interneten azonban továbbra is terjednek az álhírek, és a mostani helyzetben ez különösen veszélyes lehet.

Van, aki ellen azért indult eljárás, mert azt híresztelte, hogy a koronavírus nem is létezik – derült ki az M1 híradójából.

"Kósa Lajos folyamatosan a nyugdíjak megfaragásáról beszél" – több hónappal ezelőtt jelent meg ez az álhír az Ötpercpihenő nevű oldalon. A politikusnak olyan mondatot tulajdonított a portál, amit soha nem mondott, miszerint „redukálni kell a nyugdíjakat, mert borzalmasan sok pénzük van az időseknek.

A hamis állításokat tartalmazó cikket a héten ismét közzétették a Facebookon, amit máris többen megosztottak.

 

 

Ismét közzétettek egy korábbi hamis hírt is, amelyben Áder János államfő szájába adnak olyan mondatokat, amelyek soha nem hangzottak el. Azt a nemlézető nyilatkozatot idézték, hogy egyetlen lépést sem fognak tenni az eladósodott családokért. A hamisítás végén még meg is jegyzik, hogy ezek a szavak igazságtalanok, és aki így gondolja, megosztással tiltakozzon ellene.

Más álhírek is újra és újra felbukkannak az interneten. Nemrég az is elterjedt, hogy a kormány meg akarja hosszabbítani a tanévet az otthoni oktatás miatt. Ez szintén nem igaz, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte, hogy az ügyben feljelentést tett.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az álhírek terjedésében az egyéni felelősségvállalás elengedhetetlen: az ál- és rémhírek ugyanis a leggyorsabban a közösségi médiában megosztásokkal terjednek.

 

Emelkedett a büntetőeljárások száma is

 

Mostanáig 183 büntetőeljárás indult, köztük 51 esetben rémhírterjesztés miatt.

Az járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján is felhívták a figyelmet arra, hogy egyre több eljárás indul rémhírterjesztés miatt. Azok ugyanis, ha valótlanok, megnehezítik a védekezést, és félelmet kelthetnek.

Kedden videós rémhírterjesztőket fogtak el Borsodban.

Egy ötvennégy éves ózdi férfi az interneten arra buzdított, hogy a kijárási korlátozás ellenére mindenki menjen ki az utcára, mert koronavírus nem létezik, és nem igaz, hogy járvány lenne. A felvételt a tizenöt éves lánya rögzítette és osztotta meg. Mindkettőjük ellen rémhírterjesztés gyanúja miatt indítottak eljárást.

Forrás: hirado.hu

Itthon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Idén a korábbi évektől eltérően emlékezett február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira a békéscsabai önkormányzat. Egy korabeli képeket és történéseket magában foglaló, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. Emellett a város vezetése szűk körben az emlékműhöz is kilátogatott csütörtökön.
2021. február 25. 15:22
FEL