Tízszeres áron juthatnak az újszülöttek K-vitaminhoz

2019. június 27. 15:30 | Vágvölgyi Nóra

Annak ellenére, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet május második felében ötezer doboz K-vitamint hozatott be külföldről, továbbra is hiány van az újszülöttek számára fontos készítményből Magyarországon. 

Az anyatejben nincs meg a fontos K-vitamin, ezért azt már újszülött korban pótolni kell, főként azért, mert annak hiánya vérzékenységhez, agyvérzéshez vezethet. Éppen ezért a Békéscsabai Védőnői szolgálat arra kérte a családokat, hogy akiknek maradt a készítményből és már nincs szükségük rá, a Konakiont juttassák el védőnőikhez, így azok is elkezdhetik annak szedését, akik a patikákban már nem jutottak hozzá.

– Az egyik nagy közösségi portálon kiírtunk egy felhívást a csoportunkban, miszerint várjuk a megmaradt Konakion-készítményeket. Ezzel szeretnénk segíteni azoknak, akiknek most születik babájuk és a  gyógyszertárakban már nem kaptak a szerből – osztotta meg hírportálunkkal Horváth Enikő védőnő.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleménye szerint több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezték. Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy ez a készítmény eltér majd a korábbiaktól és jóval magasabb áron lesz elérhető.

Hasonló hírről számolt be nemrég a Pénzcentrum gazdasági szakportál is: eszerint csaknem tízszer olyan drágán juthatunk a külföldről behozott K-vitaminhoz. Míg a készítmény korábban, vényre 364 forintba került, addig a K-vitamin ára hamarosan ennek többszöröse lesz. A patikai rendszerekben már látható, hogy a következő hónaptól várhatóan támogatás nélkül 3290 forintba, támogatással pedig 2845 forintba kerül a készítmény.

A drágulás fő oka valószínűleg az, hogy a készleteket külföldről kell pótolni, amely annak nagykereskedői költségeit is növeli.

További programok »

FEL