Tízéves lett a Békéséscsabai Irodalmi Estek

2016. február 4. 09:41 | Horváth Szabolcs

Tízéves lett az irodalmi estek. A jubileumi előadást nemrégiben rendezték meg Békéscsabán, a városháza dísztermében. Az elmúlt tíz év novelláiból, verseiből készült összeállítást ismét Tomanek Gábor és Presits Tamás színművészek előadásában hallhatta a közönség.

Az elmúlt tíz év alatt nem csak a szépirodalom kedvelői kaphattak hónapról-hónapra élményt az est megálmodójától, Frankó Attilától és az országosan is elismert színművészektől, hanem Békés megye tehetséges költői, írói, művészei is bemutatkozhattak.

- Nagyon szépen köszönöm az íróinknak költőinknek, akik nagy számban itt vannak. Nem mondom, hogy mind a 111 művészünk, írónk megérkezett, de azért sokan eljöttek. Természetesen az ő műveik köré épül minden irodalmi est, de mellettük mindig vannak klasszikus írások, éppen aktuális alkotások is egy-egy irodalmi esten és így lesz ez a jövőben is, amíg önök úgy érzik, hogy van létjogosultsága annak amit csinálunk. Nagyon szépen köszönöm a közönségnek, önöknek, hogy hónapról-hónapra itt vannak velünk. A színészeknek, a támogatóinknak is nagyon hálás vagyok- mondta Frankó Attila a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke. 

Herczeg Tamás tanácsnok szintén azok közé az írók közé tartozik, akik már bemutatkozhattak az irodalmi estek keretén belül, tőle már 10 évvel ezelőtt, az első alkalommal is olvastak verset a színészek. Köszöntőjében elmondta, jó helyre került a Békéscsaba Kultúrájáért Kitüntetés, ami első sorban az irodalmi esteknek a tíz éves töretlen munkának köszönhető.

- Az elmúlt tíz év az egy következő hosszú időszak elődje tulajdonképpen. Gratulálok a díjhoz és gratulálok az elmúlt 10 esztendőhöz és további sok sok esztendőt kívánok, ilyen sikerekben. Egyrészt a Szeretlek Békéscsaba Egyesületnek az irodalmi esteknek, másrészt pedig azoknak, akik ilyen töretlen kitartással, érdeklődéssel járnak ide az estekre- hangzott el Herczeg Tamás tanácsnoktól.

Az est végén Frankó Attila megemlékezett a holokausztról, amelynek nemrég volt az évfordulója. Elmondta, azt szeretné, hogy ezeket a szörnyűségeket soha ne feledjük és mindig harcoljunk az ellen, hogy ez újra megtörténhessen. A következő Békéscsabai Irodalmi Estet a városháza dísztermében március 1-jén rendezik meg, a vendég Aradszki László énekes lesz. 

FEL