Tíz év alatt egy kiló kátrány a tüdőben

2016. május 31. 17:20 | Balázs Anett

Világszerte megközelítőleg 1 milliárd 400 ezer ember dohányzik. Ha csak egyetlen szál cigarettát szívnak el egy nap, az 28 millió köbméter füstöt jelent. Az Egészségügyi Világszervezet május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra, a dohányzásmentes életmód előnyeire, valamint azokra a szabályozásokra, amelyek hozzájárulnak a dohánytermékek fogyasztásának csökkenéséhez.
Magyarországon 1999. óta törvény szabályozza a dohányzási lehetőségeket és korlátozásokat. A törvény az elmúlt közel 30 év alatt többször módosult. Az egyik szabályozás szerint csak dohányboltban lehet cigarettát vásárolni. Az általunk megkérdezett üzletben nem észleltek a mai napon forgalom visszaesést.

Stefanikné Kasuba Márta dohánybolti eladó elmondta, a dohányosokat nem ,,hatja meg" a világnap, ugyanolyan forgalmunk volt ma, mint más napokon. Főleg a vágott dohányokat viszik, mert az olcsóbb.

Dohányzás során a cigarettából a szervezetbe kerülő nikotin mindössze 7 másodperc alatt jut el az agyba a véráram útján. A másik káros anyag, az égés során keletkezett kátrány. Egy nem erős dohányos esetében is, 10 év alatt akár 1 kilogrammnyi kátrány rakódhat le a tüdőben – figyelmeztet a szakember. Mindezek óriási terhelést jelentenek a szervezet számára.

- Szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve tüdőrák sokkal gyakrabban alakul ki dohányosoknál. A várandósok mindenképpen próbálják meg mellőzni a dohányzást - mondta Dr. Maráczi Gabriella, Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese.

A szakemberek azt tanácsolják: aki teheti, hozzá se kezdjen a dohányzáshoz, vagy ha már ezzel a káros szenvedéllyel él a tüdőgondozókban vannak leszokást támogató programok. A dohányzásról leszokni vágyók emellett a 06/80-44-20-44-es zöldszám hívásával kérhetnek tanácsot szakemberektől.

FEL