Testvére adatait diktálta be a rendőrnek, nem volt jó ötlet

2024. május 26. 12:10 | behir.hu

Szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő, jelenleg is más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését töltő 29 éves dobozi férfival szemben, aki egy rendőri igazoltatás során a testvére adatait diktálta be.

A férfi 2023. július 25-én Békésen Békéscsaba irányából a Cseresznye utca irányába közlekedett egy személygépkocsival, amikor vele szemben a Békés, Csabai utca 72. szám előtt közúti ellenőrzésre, majd – mivel megállapítást nyert, hogy a jármű hivatalból ki van vonva a forgalomból – érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése miatt rendőri intézkedésre került sor. Az intézkedés során a férfi nem a saját, hanem a testvére nevét és személyi adatait közölte a vele szemben intézkedő rendőrökkel, ily módon hamisan vádolta testvérét a szabálysértés elkövetésével.

A Békési Rendőrkapitányság Rendészeti Osztálya az intézkedés eredményeként érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel közlekedés szabálysértése elkövetése miatt feljelentést készített, melyben a férfi fenti cselekménye folytán valótlanul a szabálysértés elkövetőjeként a terhelt testvére került feltüntetésre, ezáltal a terhelt közreműködött abban, hogy a hatóság valótlan tényt rögzítsen a közokiratban.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL