Terroristákat segítő embereket fogtak el Lőkösházán

2015. november 18. 14:56 | Zsíros András

Még az európai elfogatóparancs kiadása előtt elfogták Lőkösházán azt a két brit férfit, akiket korábban terrorizmus finanszírozása miatt ítéltek el. A személyeket a Bukarestbe tartó nemzetközi vonaton tartóztatták fel, ahol nem tudták magukat igazolni. Később derült ki, hogy egy korábbi bírósági ítélet miatt nem hagyhatták volna el Anglia területét.

Valósnak érzik a terrorveszélyt Lőkösházán is a párizsi események fényében, miután a határrendészet munkatársai két, terroristákat segítő embert fogtak el a hétvégén. A határőrök elbeszélése szerint a két férfi nyugodtnak tűnt, de a körülményeik gyanút keltettek. Nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét és állampolgárságukat. Egyikük mindössze egy angol vezetői engedélyt adott át, erről később kiderült, hogy valódi. A másik személynél nem találtak személyi iratokat. Csomagjaik átvizsgálásakor holmija közül egy Korán került elő. A rendőrök végül előállították őket, és kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek.

Ügyükben kedden délután történt változás, amikor is a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogató parancsa – tudtuk meg Csiszér-Kovács Viktóriától, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Kiderült, hogy a két férfi nem jelezte az angol hatóságoknak, hogy elhagyják Angliát, pedig erre bírói ítélet kötelezte őket. Korábban ugyanis a két férfi terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évig csak az angol hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.

A lőkösházi állomáson egy vonatra várakozó asszony felháborítónak nevezte a történteket: „Nem szabadna annyi migránst beengedni, mert tulajdonképpen veszélyeztetve érezzük magunkat.”

A magyar-román vasúti határátkelőn egyébként 20-25 perc a nemzetközi vonatok állásideje. Ezalatt kell a határrendészet munkatársainak az egész szerelvényt végigjárniuk és az utasok okmányait, esetleg poggyászukat ellenőrizniük. A párizsi események után fokozott figyelmet fordítanak ezekre a vizsgálatokra.

A hétvégén elfogott két férfi jelenleg őrizetben van, őket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Fővárosi Törvényszék elé állítják majd.

FEL