Teltházas tökös történés a Jaminai Közösségi Házban

2020. október 26. 08:16 | Such Tamás

A Békéscsabai Városi Nagycsaládosok Egyesülete és a Jaminai Közösségi Ház, a tökfaragás jegyében – töklámpás-készítés, tökös játékok készítése, valamint tökéletes tökételek kóstolója programot rendezett vasárnap délután.

Úgy gondolom, egy kardinális kérdést azonban érdemes azonnal tisztázni: számos forrás szerint a honi tökfaragás hagyománya több évszázados múltra tekint vissza. Ergo semmi köze nincs a tengeren túli csilli-villi felhajtáshoz. Hazánkban például a gyerekeknek az eszük ágában sem volt csokit-cukrot-mogyorót lejmolni a szomszédoktól; nagyobb csoda volt nekik a töklámpás vicsorgó arcából kisugárzó gyertyafény. Már majdnem elkalandoztam…

 

Tökfaragás a Jaminai Közösségi Házban

Szem-szájnak ingere

 

Miután megérkeztünk a közházba, nyomban kiderült, hogy egy kapitális hibát követtünk el: nem vittünk zsebkést a faragáshoz. No, de milyen jaminai az, akinél nincs egy jó kis plusz bicska? (Állítólag évtizedekkel ezelőtt, ha a jaminaiak a város bármely szegletébe betoppantak, ott előbb-utóbb előkerült egy bicsak.) Így hamarosan kaptunk is egy szép eszközt Pető Ibolyától, az intézmény vezetőjétől.

S míg a többiek csatlakoztak a tökfaragókhoz, én bekukkantottam az intézmény konyhájába, ahol a nagycsaládosok programfelelőse többedmagával számos tökös dolgot készített – mint például tökfánkot, tökszendvicskrémet, sült tököt, ivólevet.

 

Tökfaragás a Jaminai Közösségi Házban

Csapat csak egy van. Balról a negyedik: Szatmáriné Priskin Anita

 

Szatmáriné Priskin Anita elmondta, évi négy játszóházat rendeznek a közösségi házban: a húsvétit, adventit és karácsonyvárót, illetve az aktuális tökfaragást októberben.

„Kissé késve érkeztem egy másik rendezvényről, és nagyon meglepődtem, hogy szinte kétszer annyian jöttek el, mint tavaly ilyenkor – mesélte. – Örülök, hogy ilyen népszerű ez a csöppet sem Halloween program!”

 

Galéria

(Majd hazamentünk, de még nem csavartuk be a halogén izzót a nem Halloween tökbe.)

 

Tökfaragás a Jaminai Közösségi Házban

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL