Telihold és holdfogyatkozás is lesz május 16-án

2022. május 14. 06:21 | behir

A holdfogyatkozás sajnos hazánkban csak részleges fázisként, a reggeli holdnyugta előtt látható, ezúttal a tőlünk nyugatra lévő területek, Nyugat-Európa, Afrika, az Atlanti-óceán és Amerika nagy része élvezheti a teljességet.

Magyarországról hajnali 03:33-kor kezdődő félárnyékos, majd 04:27-től kezdődő részleges fogyatkozást láthatunk, egészen holdnyugtáig, de sajnos a teljesség csak holdnyugta után áll be. A legkevesebbet a délnyugati országrészben élők veszítik el, arrafelé csak 8-9 perccel a teljesség előtt nyugszik a Hold (az északkeleti országrészben több mint fél órát veszítenek). Azonban, ha az időjárás engedi, még így is érdemes lesz megfigyelni, mivel az év második, novemberi teljes holdfogyatkozását egyáltalán nem lehet majd látni Európából.

Érdemes úgy készülni, hogy világosban nyugszik a Hold, nagyjából napkeltekor, így a horizonton nem lesz könnyű megfigyelni már. Igyekezzünk kicsit korábban, lehetőleg a részleges fázis kezdetétől követni a jelenséget (már ekkor is világos lesz, a polgári szürkület idején járunk). A Hold a délnyugati égen, alacsonyan jár.

A nyár közeledtével nemcsak egyre melegebbek, de egyre világosabbak is lesznek az éjszakák. Hazánkban a csillagászati sötét május közepén még kb. 4 órás (eltekintve persze a holdfénytől), a hó végén viszont már csak 3 órányi sötétség jut annak, aki a csillagos eget fürkészné. A hónap közepén a holdfény még ezt az időt is jelentősen megrövidíti, 20-át követően az éjszaka első fele már holdmentes lesz, 23-án már a csillagászati szürkület kezdetére esik a holdkelte, így ezen dátumtól kezdve, az a csöpp kis sötétség élvezhető is lesz, nagyjából hajnal 2:20-2:40-ig.

Forrás: ng.hu

FEL