Téli madáretetés

2016. január 4. 10:19 | Balázs Anett

Tél közepén járunk, s bár eddig még enyhébb volt az idő, a télire, lakott területekre húzódó madarak hamarosan egyre nehezebben találnak maguknak élelmet. Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, de csak akkor, ha folyamatosan, egész télen végezzük.Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad.

A tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet – magyarázza Boldog Gusztáv, a Zöld Csütörtök természetvédő Kör szakmai vezetője. Számukra nyújthatnak segítséget a madáretetőkbe kihelyezett eleségek.
– Általános szabály, hogy meg kell, várjuk azt az időpontot a madáretetéssel, amikor feltehetően már lecsökkent a táplálék mennyisége. Ezt úgy tudjuk nagyjából belőni magunknak, hogy ha már tartósan mínusz fokok vannak, vagy viszonylag vastag a hóborítás, akkor olyankor célszerű a vadeleséget kihelyezni nekik – magyarázza a szakember
Fontos azonban, hogy kenyeret, morzsát, lisztet, pattogatott kukoricát nem adhatunk tollas barátainknak, ugyanis ezek az ételek bélbetegségeket és pusztulást okozhatnak- hangsúlyozta a szakember.
– Legpraktikusabb az olajos magvakkal történő etetés. Ezt dobozokba vagy dúcetetőbe is kihelyezhetjük.

Ezek lehetnek napraforgó, tökmag, dió és egyéb magvak. Nagyon fontos, hogy ne legyenek fűszerezettek. Ha sózott mogyorót vásárolunk, akkor azt együk meg inkább mi. Illetve köztudomású, hogy szalonnával is etethetjük ezeket a madarakat. Valóban így van, tehát állati zsiradékot is adhatunk nekik, de ez se sózott szalonna legyen – hangsúlyozta Boldog Gusztáv.A szakember a folyamatos etetésre hívta fel a figyelmet, hiszen a madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára. Ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.

 

FEL