Az 500 grammos belga Vegan Protein nevű termékben laktoproteint mértek, a termék jelölésén azonban nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, így az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján hétfőn.
A hivatal erről az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült.
A Nébih azt javasolja, hogy a vaniliás macaron ízű, 2020. júliusi minőségmegőrzési idejű, a Medix Laboratoires (Belgium) által gyártott 500 grammos Vegan Proteint (RASFF referenciaszáma 2018.2351) a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el.
A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.
A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek - ismerteti a Nébih.