Tanulmány a nőkről: november végétől a Jókai színházban

2019. október 16. 07:44 | Gyemendi Réka

Színpadra viszik Gyárfás Miklós: Tanulmány a nőkről című darabját a Békéscsabai Jókai Színházban, a Jászai Mari-díjas Halasi Imre rendezésében.

A darab olvasópróbáján Seregi Zoltán, a színház igazgatója egy igen szórakoztató darabként vezette fel a "zenés válóok két részben" műfajú darabot.

Halasi Imre elmondta, nagyon örült annak, hogy felkérték a darab megrendezésére, ami egy érdekes vállalkozás. Úgy fogalmazott: alapműnek is nevezhető a történet, hiszen rengeteg feldolgozása született már, ez Gyárfás Miklós egyik legsikeresebb alkotása.

A darab az 1967-ben bemutatott filmet dolgozza fel, ennek köszönhetően rengeteg jelenet van a történetben. Ezt úgy oldják meg, hogy egy forgószínpadra építik a helyszínek bemutatásául szolgáló bútorokat. Halasi Imre megjegyezte, hogy a díszlet kulcseleme egy levegőből lógó Trabant lesz. Így is szeretnék érzékeltetni, hogy egy maga idejében kultikus történetről van szó, amire ma nosztalgiával tekintenek.

A darab különlegessége, hogy felcsendülnek a '60-as évek mindannyiunk számára ismert dallamai, mint a "Nem leszek a játékszered", vagy a "Most kéne abbahagyni".

A darab bemutatója november 29-én lesz a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

Történet:

Három nő, Zsuzsa, Éva és Jolán elhatározzák, hogy elválnak férjeiktől. Ügyvédjük a fiatal Vera, akinek ez az első ügye, fel is keresi a férjeket. A vérmes Pétert, az anyagias Sándort és a tunya Bálintot csak egy pillanatra háborítja fel feleségük szándéka, mert rögtön beleszeretnek a bájos jogásznőbe. Geugucz, az öreg kormányos elszólja magát otthon. Ezután a feleségek a leghűségesebb társakká válnak, Verát pedig a férfiakból álló fegyelmi bizottság egy évre felfüggeszti. Azonban Dénes, a női lélek rejtelmeit kutató író nagyra értékeli Vera mély élettapasztalatát, így belőlük lesz a negyedik boldog pár.

Szereposztás:

Író – Tege Antal
Balogh Sándor – Gulyás Attila
Balogh Sándorné, Éva – Liszi Melinda
Egri Péter – Puskás Dániel
Egri  Péterné, Zsuzsa  – Király  M.  Alexandra
Gegucz  Bálint  – Katkó  Ferenc
Gegucz  Bálintné,  Jolán  – Nagy  Erika
Dr.  Képes  Vera  – Csonka  Dóra

 

Itthon

Megújul a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti szakasz

Hazai finanszírozásból, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában újul meg a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti 22 kilométeres útvonal, mintegy 3,2 milliárd forintból. A burkolatfelújításon túl a projekt részeként megújul a Mezőhegyesi Élővíz-csatorna-híd és a Pitvaros községben található körforgalmi csomópont is. A munkaterületet a kivitelező június elején veheti át, a fejlesztés előreláthatóan 2020. december 31-ig tart.
2020. május 26. 14:09
FEL