TAJ-szám alapján akár más is kiválthatja a beteg számára felírt favipiravirt

2021. március 31. 18:38 | behir

Az ingyenesen kiváltható gyógyszert hétvégén is felírják.

 

– A favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában. A tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek írják fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumi ( Emmi) közleményében. Min írták, a gyógyszert a háziorvosokon kívül már az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos is jogosult felírni, aki a járványügyi ellátásban gyógyít.

A kibővített hatáskörnek köszönhetően az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is hozzájuthatnak az ingyenesen kiváltható favipiravirhoz a gyógyszertárakban, valamint a Covid-ambulanciákon.

–A készítmény kiadását kizárólag szakember végezheti, aki köteles tájékoztatni a beteget a favipiravir tartalmú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról, egyúttal egy beleegyező nyilatkozatot is alá kell íratnia – közölte az Emmi.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a karanténkötelezettség a gyógyszerátvétel kapcsán sem szeghető meg.

– Arra kérünk minden koronavírusos beteget, hogy ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, hisz az jelentős egészségügyi kockázattal jár. A felírt gyógyszer kiváltásához kérjék egy hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, a favipiravirt ugyanist TAJ -szám bemondásával is ki lehet váltani – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI/Emberi Erőforrások Minisztériuma

További programok »

Egészségügy

Ismét meghosszabbodik az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel december 12-ig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa. Békés megyében továbbra is hat helyszínen várják az oltásra jelentkezőket.
2021. december 3. 16:49
FEL