Szúnyogok is terjesztik a mikroműanyagokat

2018. szeptember 22. 11:19 | behir

Az óceánok felszínén lebegő hatalmas szeméthegyek, valamint ezek eltakarításánakproblematikája kapcsán már mi is többször írtunk a mikroműanyagok jelenlétéről, amelyek elsősorban az állatvilágra jelentenek veszélyt. Egy új tanulmány szerint azonban a levegőben, szúnyogok által is terjedhet a szennyezés, amivel ennek egy további formáját tárhatjuk fel. 

A Reading Egyetem szakemberei állították össze a részletes anyagot, amely szúnyoglárvák, valamint a felnőtt egyedek folyamatos megfigyelésén alapult. A közlemény szerint azt vették észre, hogy a lárvák elfogyasztják a vízben lévő mikroműanyagok egy részét (amelyek sokban hasonlítanak a kozmetikai termékekben megtalálható apró műanyag labdákra), ezek pedig felnőtt korukban is bennük maradnak, vagyis a szúnyogokat elfogyasztó állatok szintén tartalmazzák őket. Tekintettel arra, hogy a szúnyogok számos eltérő állatfaj egyedeinek étlapján szerepelnek, emellett pedig számos rovar a lárvákhoz hasonló környezetben él, itt felmerül a madarak, denevérek, pókok, valamint egyéb fajok veszélyeztetettsége, amivel kapcsolatban leszögezték, hogy ezt eddig egyszerűen nem vettük figyelembe, vagyis a szennyezés terjedésének egy számunkra új útvonalát térképezhetjük most fel. 

A probléma nagy valószínűséggel jelentős, bár azt még nem tudjuk felmérni, hogy az állatvilág (és ezen keresztül az emberek) pontosan mekkora veszélyben forognak. A szúnyogok megvizsgálása ráadásul csak egy a rendelkezésre álló eltérő példák közül, így a különböző rovarok részletes vizsgálatával további adatokat gyűjthetünk be. Leszögezték, hogy ugyan ők laboratóriumi körülmények között figyelték meg a lárvákat, valamint a felnőtt példányokat, ez a folyamat nagy valószínűséggel a környezetben is végbemegy, mi több, ez már jó ideje zajlódhat. Több ország, így például az Egyesült Királyság, már betiltotta az ilyen mikroműanyagokat tartalmazó termékeket, mivel azonban a probléma súlyát csak most igyekszünk felmérni, itt még kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket. 

Az biztos, hogy a műanyag termékek és az általuk okozott szennyezés jó ideig velünk marad.

 

Forrás: SG

FEL