Még több szemét kerülhet az óceánokba

2018. október 6. 06:20 | behir

San Francisco városa 2003-ban célul tűzte ki, hogy 2020-ra nem lesz hulladéka, mindent újra feldolgoznak. Bár már 2012-re sikerült a szemét 80 százalékát hasznosítani, a teljes siker várat magára – mert nem lehet mindent újra feldolgozni.

A kaliforniai nagyvárosban, a közelmúltban rendezett globális klíma-csúcstalálkozón jelentették be a házigazdák, hogy nem tudják tartani az ígért határidőt.

Igaz, a legkorszerűbb válogató berendezések használatával már 2012-re sikerült újrahasznosítani, vagy komposztálni a szemét 80 százalékát, amivel az első helyen állnak az amerikai városok között – az országos átlagos arány csak 34 százalék.

 

Cigarettacsikkből van a legtöbb a tengerekben

Évente 5500 milliárd darab cigarettát gyártanak a dohányipari vállalatok. A PET-palackoktól és más műanyag csomagolásoktól eltérően a cigaretta elszívása után visszamaradt csikk olyan műanyagot tartalmaz, aminek nem évszázadokba, “csak” évtizedekbe telik, míg lebomlik a természetben.

 

Ha a lakosok minden hulladékot a megfelelő gyűjtőbe helyeznénék, már elérhetnék a 90 százalékot, de a teljes sikert a műanyagok gátolják. Kína ugyyanis 2017 vége óta nem veszi már át a világ fertőzött hulladékát, köztük a műanyagokat, ami azzal is fenyeget, hogy sok millió tonnával több kerül azokból az óceánokba.

A másik nagy gond, hogy sok elektronikai termék és bútor olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják az égést. Az ilyen tárgyak égetésénél azonban mérgező gázok keletkeznek.

 

Forrás: Piac&Profit/Wired

További programok »

FEL