Szúnyog-frász – szívférgességet terjesztenek a vérszívók

A csapadékosabb időjárás beköszöntével elszaporodhatnak a szúnyogok, amelyek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is felelősek.

A csapadékosabb időjárás beköszöntével elszaporodhatnak a szúnyogok, amelyek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is felelősek. A szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. Az utóbbi évben Magyarországon is egyre jobban elterjedt a betegség, ami szervi károsodás mellett legsúlyosabb esetben a házi kedvenc elpusztulásához is vezethet.

Többen várakoznak kedvencükkel a mezőberényi állatorvosi rendelő udvarán. Dorka négyéves németjuhász, a család kedvence. Gazdája rendszeresen kutyaiskolába jár vele, hamarosan élete első versenyére készül. 

– Van egy ismerősöm, akinek a kutyája szívférges lett. Látom rajta, hogy mennyire szenved. Nagyon sokszor járnak vele az orvoshoz. Nem szeretném, hogy az én kutyám is így járjon ezért jöttem, hogy ezt megelőzzük – mondta el Schőn Noémi a kutyus gazdája.

A legfontosabb, hogy időben észleljék a bajt, ami akár egy 15 perces tesztből is kideríthető. A szúnyogok által terjesztett betegség ugyanis hónapokig tünetmentes lehet. 
A 6-7 hónapos lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. A kedvencek fáradékonnyá válnak, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok léphetnek fel. 
Fertőzöttség esetén egy hosszadalmas, akár fél évig tartó kezelés vár a kutyusokra, melynek költségei igen magasak. Mindemellett rendkívül kockázatos is.

– Veszélyes betegségnek tekinthető. Először is olyan rácsepegtető oldatot kell tenni az állatra, ami a kifejlett férgeket elpusztítja. A veszélyessége abban van, hogy ez az érpályában benne marad, tehát ott az elpusztult férgek trombóliát, hirtelen elhullást okozhatnak. Egy hat hónapig tartó intenzív kezelésről van szó, melynek során speciális antibiotikumot is kell adni a kutyának, legalább az első 30 napban mindenképpen – hangsúlyozta dr. Kreisz Ágnes magán állatorvos.

A betegség az utóbbi időben egyre jobban elterjedt hazánkban, a doktornő által végzett szűréseknél 10-ből egy állatban mutatható ki a parazita. 
A szakember éppen ezért a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Megoldás az állatorvossal egyeztetett csepegtetős készítmények használata, amely távol tartja az élősködőket kedvenceinktől.

Megosztás: