Szlovák-magyar mozaik

Szlovák és magyar diákok fogtak össze azért, hogy mozaikot alkossanak.

A képzőművészet nyelvén is könnyedén ki lehet fejezni, hogy mi a barátság és a szeretet. Szlovák és magyar nyelvű diákok fogtak össze azért, hogy egy 16 festményből készült mozaikot alkossanak meg, ami egy emberi szívet formál. A munka közben a fiatalok között barátságok is születtek, ami szintén fontos célja volt ennek a kezdeményezésnek. 

A Csabai Szlovákok Szervezete, a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a szlovák iskola szorosabbra fűzte kapcsolatát a kassai iskola diákjaival és tanáraival. A kezdeményezésnek kettős a célja. Első körben két kiállítást hoznak létre.

– Egy közös képet festettek a barátság címszó alatt – mondta Hlászik Mihály, a  Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke. – Minden tanuló kapott egy saját kicsi vásznat. Végül egy élő, nem stilizált szívet, annak körvonalait rajzolták fel és az összerakott alkotásokkal mindenki kifejthette érzéseit, szabad asszociációit arról, hogy mit is jelent számára a barátság.

A barátság iránti vágyat nem csak a kép sugallja, hanem a való életben is fontos szerepet játszik. A diákok más-más szemszögből látják az alkotást és persze magát az érzést is.

Kesjár Daniella elmondta, azért rajzolt fát, mert számára fontos a természet. De Daniella nemcsak a fával, hanem a kéregbe karcolt szavakkal is üzent.  

A fiatalok szerint lényeges volt, hogy egy igazi szív legyen a mozaik alapja, mert az sokkal erősebb, mint az általában megformált klasszikus szív alak. A szlovák-magyar barátság szerintük ezzel még mélyebbé vált. Mint mondták, a festmény akár a közös érzéseket, lelkületet és a szívet is jelképezheti. 

Megosztás:

Címke: , , ,