Széttáncolt cipellők a Jókaiban

2016. szeptember 5. 11:16 | Laczkó Viktória

A Széttáncolt cipellők színpadi változatával hívja varázslatos utazásra a gyerekeket a Békéscsabai Jókai Színház. A hagyományokhoz híven kreatív feladat is társul a zenés mesejátékhoz: az idei évad első meseelőadása kapcsán cipellő-készítő versenyt hirdet a színház. A Németországban nagy siker aratott darabot Szalma Dorotty rendezésében szeptember közepén láthatja a nagyérdemű.

A történet arról szól, hogy egy démon transzba ejti a királylányt, aki minden este széttáncolja a cipellőjét. Ezt elégeli meg a cipőkészítő mester, akinek az a feladata, hogy a királylány minden este széttaposott lábbelijeit rendbe rakja.  A Grimm mese színpadi változatát Szalma Dorotty rendezi, aki igazi színházi családba született, sőt most is egy németországi színház igazgató-rendezője.  Emiatt a német kultúra jellegzetes elemei is megjelennek az előadásban. A színpadi kép nem egy tipikus mesevilágot idéz, a szinte realisztikus kép után egy geometriai jelenik meg. Az eredeti történettől eltérően egy démon is szerepel a mesejátékban, a rendező szerint erre azért volt szükség, mert a világ megváltozott a mese születése óta.

A démon már nem feltétlenül negatív

A démonok már nemcsak negatív figurák a gyerekeknek a mesékben, a sárkányok már nem rosszat akaró lények. Úgyhogy a világ és a gyerekek nézőszemszöge a mesére egy kicsit más – mondta Szalma Dorotty.

 A királylányt alakító Tatár Bianka szerencsének érzi, hogy nem egy elkényeztetett kisasszonyt kell megformálnia, hanem egy vagány, szókimondó karaktert. Ehhez jó partner társul Vadász Gábor személyében.

– A darabban izgalmas koreográfiák szerepelnek, amik szó mi szó, megnehezítik a dolgomat, hiszen majdnem profi szinten kell tangózni. Sőt van a műben merengue és angol keringő is, amit Nagy Róberttel és Gulyás Attilával táncolunk - hangsúlyozta Tatár Bianka.

Játékra hívják a gyerekeket

A színmű megtekintése azonban csak egy dolog. A Jókai színház továbbra is szeretné, ha  a gyerekek más szálon is kapcsolódnának az előadáshoz. 

- Megpróbáljuk a gyerekeket is arra bírni, hogy legyenek ők is cipőkészítő mesterek és próbáljanak a maguk eszközeivel, a maguk módján maguk is cipőt készíteni a hercegkisasszonynak – mondta Seregi Zoltán igazgató.

Az alkotásokat az előadás előtt névvel, címmel és telefonszámmal adhatják le az aulában a gyerekek. A különleges darabokat díjazásban részesíti az értő zsűri. A Széttáncolt cipellők bemutatója szeptember 16-án a nagyszínpadon.

FEL