Szeptember 15-ig zajlik az országos ellenőrzés

2016. szeptember 13. 15:02 | Horváth Szabolcs

A magyar rendőrség több mint egy évtizede csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti szervek hálózatához, a TISPOL-hoz. Az akció keretében a rendőrség munkatársai szeptember 15-ig ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát.

Ebben a három napban a rendőrség fokozott figyelmet fordít a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére

- Én mindig használom. Volt egyszer egy balesetem. Amiről igaz azt mondom, hogy ez a két vagy három pontos biztonsági öv nem az igazi, mert bordarepedés történt és a biztonsági öv miatt, de ettől függetlenül használom, meg a családom valamennyi tagja használja.

- Nem azért mert kötelező. Hanem azért mert kell használni, saját érdekedben- nyilatkozták az autósok az ellenőrzés után. 

A magyar rendőrség ezekről az ellenőrzésekről már jó előre tájékoztatja a közlekedőket, partnernek tekinti őket és nem a büntetések kiszabása a cél.

-Úgy gondoljuk, hogy egyre többen látják be, hogy ezek az eszközök a biztonsági öv, a gyermek biztonsági rendszer, a bukósisak bizony csökkenthetik egy-egy baleset esetén a sérülés fokának súlyosságát. Ezért kérünk mindenkit, hogy használja ezeket. A gyerekeknél külön hangsúlyoznám, hogy nekünk felnőtteknek a felelősségünk, hogy megfelelő minőségű és méretű ülést használjunk, ezek nagyon lényegesek- mondta az egyik ellenőrzés helyszínén Dr. Vargáné Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye, emiatt a rendőrség munkatársai szeptember 13. és 15. között országszerte, több helyszínen ellenőrzik az eszközök használatát. Ezeket a 28 TISPOL-hoz csatlakozott európai tagállam rendőri szervezetei egy időben hajtják végre.

FEL