Szent-Iványi: Törökország lehet a kulcs

2015. október 20. 19:00 | Varga Diána

Szent-Iványi hétfőn este tartott kerekasztal beszélgetést az Elefánt klubban az MLP békéscsabai szervezetének meghívására, ahol kifejtette: a szomszédos országokban egyre nagyobb a migrációs-válság okozta konfliktus, de úgy tűnik, Magyarország kimarad ebből. Horvátország és Szlovénia között azonban érezhetően kiéleződött a helyzet.

– Horvátország a zöld határ lezárásával olyan helyzetbe került, amit eddig nagyon bírált. Nem tud megbirkózni önmaga ezzel a problémával. Ez is azt bizonyítja, amit már a kezdetek óta mondunk: a migrációs kérdés egy olyan ügy, amit Európa csak együttesen és közösen tud megoldani – ismertette az MLP álláspontját a politikus.

A külügyi tanácsadó úgy vélte: a menekülteket Európa közepén már nem lehet megállítani, ezt a görög partoknál kell megtenni. Hozzátette, ha Németország határzárat rendel el, az elsősorban nem Magyarországon, hanem a környező államokban, illetve Görögországban és Macedóniában éreztetné a hatását. A menekültek visszafordításához pedig elrettentést kellene alkalmazni, illetve török segítségre lenne szükség.

– Törökország ebben kulcsszerepet játszik, hiszen az a kiinduló ország, de kellenek a görögök is. Sajnálatos, hogy jelen pillanatban Görögország nem hajlandó együttműködni. Remélem, hogy találunk megoldást, mert ha nem, ez nagyon súlyos problémát okozhat a mi térségünkben is, az összes átvonuló országban. Magyarországot ez közvetlenül most már nem érinti, de közvetve igenis van hatás – fogalmazott Szent-Iványi.

A kerekasztal beszélgetést egyébként a Hétfőn hétkor elnevezésű politikai klub keretében szervezte az MLP békéscsabai szervezete, ez volt a tizenegyedik ilyen alkalom. A rendezvénysorozat keretében egy-egy aktuális témát vitatnak meg a meghívott előadók és a civilek, melynek lesz folytatása – mondta el Fülöp Zoltán, a párt helyi szervezetének vezetője.

FEL