Szent Iván a Szent István téren

Egész este tartott a vigadalom, táncoltak, énekeltek, tüzet ugrottak.

Szent Iván-napi vigadalmat tartottak pénteken este Békéscsabán, a Szent István téren. A népzene és tánc mellett a tűzugrást is kipróbálhatták a legbátrabb jelentkezők. A fiataloknak pedig természetes anyagból készült játék állt rendelkezésére.

 

A rekkenő hőség ellenére igen sokan részt vettek a Szent Iván napi-vigadalmon pénteken, Békéscsabán. A Szent István téren sorra léptek fel a táncegyüttesek. A Balassi-, a Balkán, a Csaba, a Tabán, a Rábai táncegyüttes, illetve a Hétpróbás Néptánciskola előadása egyben megegyezett: szívesen vették, ha a nézők velük járták. Sokan eleget is tettek a felkérésnek, kortól, nemtől függetlenül. Nem egy táncoló mozgásán látszott, ismerik az alapokat. De ha mégsem, a profi táncosok szívesen segítettek.

Az egyik szervező, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetője hosszan sorolta, hogy milyen kézművesek mutatják be a maguk mesterségeit. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan készültek a vászon és a gyapjúszőttesek, volt hímzésbemutató, korongozás, sőt, az is kiderült, hogyan válik a nyúl szőréből fonal. A gyerekeknek pedig ingyenes, népi játszóházat tartottak.

A sötétedést és a tűzgyújtást mindenki várta már az év legrövidebb éjszakáján. Hiedelmek szerint a sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A legbátrabbak át is ugrottak a békéscsabai tűzön. A hagyományok szerint, aki ezt a próbát kiállja, jó egészségre és boldog szerelemre számíthat.

Megosztás:

Címke: ,