Szent István szobor a Szent István téren

2016. február 12. 18:10 | Balázs Anett

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata országos pályázatot írt ki egész alakos mű készítésére, mely méltó emléket állít államalapító királyunk előtt. Közel 30 pályázat érkezett. Arról, hogy melyik alkotás kap majd helyet Békéscsaba főterén, szakmai zsűri ajánlása után a közgyűlés dönt majd.

Huszonhét módon ábrázolt Szent István király sorakozik jelenleg a városháza Mokos termében. Ennyi makett érkezett a felhívásra.
– A pályázati felhívások megjelentek az ország legnívósabb folyóirataiban. Most oda ért a folyamat, hogy nagyon sok pályamunka érkezett és most lesz majd a feladata a zsűrinek és a közgyűlésnek, hogy meghozza a döntést – árulta el Szarvas Péter polgármester.
A kiírás legfontosabb szempontja az volt, hogy Szent István szellemiségét szimbolizáló, kiemelkedő alkotás szülessen Békéscsabán, amely jól illeszkedik a város természeti és épített környezetébe. Nem volt megkötés a szobor anyagára, sem a választott technológiákra vonatkozóan, de az elvárások között szerepelt, hogy az emlékmű tartós és időtálló legyen.
– Többnyire bronzban gondolkodtak a tervezők, illetőleg kő a talapzat zömében. Ez azért is fontos, mert az egyik kritériumunk az volt, hogy lehetőséget adjon a szobor és környéke valamint a talapzat kialakítása arra, hogy augusztus 20-án a városi ünnepségen megkoszorúzásra kerüljön a Szent István szobor – fogalmazott Túriné Kovács Márta, az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály vezetője.
A szobor a városháza előtti területen foglalhat helyet, de hogy pontosan hol, még nem jelölték ki. A művészeti zsűri a beérkezett makettek közül ötöt választ ki, amelyeket a február 25-ei közgyűlésen bírálnak majd el a városatyák.

FEL