Szén-monoxid mérgezések: Kis odafigyeléssel tragédiák előzhetőek meg

Az elmúlt időszakban megemelkedett a szén-monoxid szivárgások és az ebből származó személyi sérülések száma, idén már összesen kilenc olyan esethez vonultak tűzoltóink, ahol bizonyítást nyert a halálos gáz jelenléte.

Számos olyan óvintézkedéssel védhetjük magunkat és családunkat az ilyen és ehhez hasonló esetektől – olvasható a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Mint írják, a szén-monoxid szivárgás nem csak télen és a fűtési időszakban jelent kockázatot, hanem egész évben. Egy nem felülvizsgált égéstermék-elvezető vagy fűtő-tüzelő berendezés ugyan nagyban növeli annak a kockázatát, hogy bekövetkezzen a baj, ám nem elég mindössze a fent leírt berendezések felülvizsgálatáról gondoskodnunk, ha a teljes biztonság a cél.

Többször is előfordult már olyan eset, hogy egy olyan ingatlanban következett be szén-monoxid mérgezés, ahol az összes kötelező felülvizsgálatot elvégezték. A szivárgást kiváltó lehetséges okok között van, hogy szeles időben egy váratlan széllökés visszafújja az égésterméket az elvezető berendezésen keresztül a lakótérbe vagy kistestű állatok, például madarak szorulnak a kéménybe, emiatt visszaáramlik a mérgező gáz.

Annak érdekében, hogy az ilyen előre nem látható eseményeket elkerüljük, ajánlott beszerezni egy vagy több szén-monoxid érzékelőt. A szakemberek szerint az eszköz akár tíz év távlatában is garantálja biztonságunkat: nem csak a sérüléseket kerülhetünk el, de akár életet is menthetünk.

Az országos statisztikák alapján minden második szén-monoxid mérgezés a fürdőszobában keletkezik, így érdemes ide helyezni érzékelőt. Fordítsunk kiemelt figyelmet azokra a helyiségekre is, ahol nyílt égésterű fűtő-tüzelő berendezés van vagy jellemzően huzamosabb időn keresztül tartózkodunk, ilyen a hálószoba vagy nappali.

Ide kattintva megtalálhatóak a fogyasztóvédelem által is ajánlott szén-monoxid érzékelők fajtái és típusai.

Megosztás:

Címke: , ,