Szén-monoxid, a háztartások csendes gyilkosa

2019. december 27. 07:56 | Sipos Gábor

A szén-monoxid színtelen és szagtalan égéstermék. Aki használ az otthonában nyílt égésterű berendezést, az veszélyben lehet. A megelőzés és a biztonsági berendezések használata nagyban csökkenti a tragédiák előfordulásának esélyét.

Fejfájás, enyhe szédülés és émelygés. Ezek az első tünetek, amelyek már enyhe szén-monoxid mérgezés esetén jelentkeznek. A legnagyobb baj, hogy sok esetben ezeket a tüneteket egy egyszerű rosszulléttel azonosítják. Sokan nem tudják, de az egyik legalapvetőbb tünet a nagyon piros, cseresznye vörös arcszín - ezt már Kárász László, vezető mentőtiszt mondta el.

- A piros arcszín, a tompa fejfájás, a hányinger, az émelygés mindenképpen szén-monoxid mérgezésre utaló jel. Ha tartósan bent maradunk a gáztérben vagy hosszabb ideig tart a szén-monoxid gáz belégzése, akkor eszméletvesztés is lehet - hangsúlyozta Kárász László, a Békéscsabai Mentőállomás vezető mentőtisztje.

Békés megyében már 40 alkalommal vonultak ilyen riasztáshoz a szakemberek az idei évben. Az esetek többségében a már meglévő riasztó jelezte a szén-monoxid jelenlétét a levegőben.

 

A kép illusztráció

 

- Abban az esetben, ha arra gyanakszunk, hogy szén-monoxid szivárgás van, van például egy nyílt égésterű, gázüzemű fűtő, tüzelő berendezés, akkor szellőztessünk, hagyjuk el az ingatlant és hívjuk a tűzoltókat. Jobb a megelőzés - hangsúlyozta Gombos Erik megbízott szóvivő, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó hadnagya.

Jelenleg a kereskedelemben két fajta készülék vásárolható: a már meglévő riasztó vagy füstérzékelő rendszerre köthető vezetékes érzékelő, és az önálló működésre képes szén-monoxid érzékelő készülék.

- A lakosság körében az önálló működésű érzékelők a népszerűek. Ezeket csak ki kell venni a dobozból, felszereljük a kritikus helyekre és ezek önállóan végzik a munkájukat. Ami a vásárlás folyamán fontos szempont, hogy minősített műszereket vásároljunk. Itt megvannak a megfelelő szabványok, amihez a gyártók ragaszkodnak, ez alapján állítják be és kalibrálják a műszereket, valamint nagyon fontos, hogy a műszer élettartamát vizsgáljuk meg - mondta Laurinyecz Mihály, a Novex Biztonságtechnika műszaki tanácsadója.

A forgalomban kapható szén-monoxid érzékelők között vannak 2-5 és 10 évig is működő műszerek is. Ezt a gyártó köteles feltüntetni a csomagoláson. Az elévülés után a műszer már nem kalibrálható, le kell cserélni.

További programok »

FEL