Szemléletformáló előadás a Jókaiban

Ézékanyítő előadás a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak irodák vezetőinek

A Békéscsabai Jókai Színháznak szívügye az érzékenyítés, rendszeresen szervez a vak és gyengén látóknak, a siket és nagyothallóknak, valamint a Degré Utcai Gyermekotthon lakóinak esélyteremtő programokat. November 17-én a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak vezetői tekinthették meg az akadálymentesített előadást.

A látássérültek a rendhagyó előadás közben egy fülesen keresztül hallhatják Komáromi Anett színésznő hangját, így kapnak teljesebb képet a színpadon zajló cselekményekről.  November 17-én a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak irodáinak vezetői is megtapasztalhatták, milyen végighallhatni a Békéscsabai Jókai Színház érzékenytő előadását.  

– Magyarországon itt indult először érzékenyítő előadás, ezért arra gondoltunk, hogy az irodák vezetői is tapasztalják meg, érzékenyítsék saját magukat, és persze vigyék hírét az előadásnak a saját megyei színházaikba is – fűzte hozzá Herczegné Számel Annamária, a Békés Megyei CSEÖH irodavezetője.

A találkozó egyúttal alkalmat adott arra, hogy az irodavezetők megosszák egymással a tapasztalataikat, a módszereket, amelyeket a saját térségükben sikeresen alkalmaznak.

dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család Esélyteremtési Önkéntes Ház vezetője elmondta, most lát először akadálymentesített előadást, így izgatottan várta a narrált Légy jó mindhalálig című darabot.

– Ez egy nagyon jó gyakorlat, nagy lépés a szemléletformálás, a másság elfogadása felé. Ugyanakkor egy nagy élmény is mindannyiunknak, ami alatt sok hasznos tapasztalatot fogunk gyűjteni – fogalmazott az irodavezető.

A Komáromi Anett színművész által narrált előadás előtt egy interaktív kulisszajáráson is részt vehettek az esélyteremtési házak vezetői. Hiszen hagyomány már a színházban, hogy az érzékenyítő előadások előtt a fogyatékkal élő barátaiknak interaktív kulisszajáráson mutatják meg, teszik elérhetővé, tapinthatóvá a díszletet és a jelmezeket.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,